Черната серия в Сърбия не спира… Нова масова стрелба с 8 убити

0

8 души бяха убити и 13 ранени при нова масова стрелба в Сърбия край град Младеновац, на около 42 км южно от Белград, предаде Танюг. Сред загиналите е 21-годишен полицай и сестра му. Седем от пострадалите са в критично състояние.

Стрелбата е станала в село Дубона, община Младеновац. Сред ранените има и деца. Операцията „Вихър“ е в ход, над 600 полицаи участват в залавянето на масовия убиец. Извършителят У.Б. (21) е обграден, но отказва да се предаде и продължава да стреля.

Според местни медии заподозреният се е скарал с група хора в училищен двор в Дъбън, взел е автомат от дома си и е открил огън от движеща се кола, с която избягал. След това отишъл в родното си село Шепшин, където отново започнал да стреля. Предполага се, че младежът е син на военен. Според източници на „Вечерне новости“ заподозреният е обкръжен, но не е съгласен да се предаде на полицията и стреля по полицаите.

Всички налични патрули са изпратени в посока Младеновац и Мали Пожаревац. Всички подходи са блокирани, хеликоптери ще прелитат над Младеновац. Към района са изпратени линейки.

В коментар, публикуван в сръбския информационен портал „Телеграф“, министърът на вътрешните работи Братислав Гашич нарече стрелбата „терористичен акт“ без да предостави повече подробности.

Ройтерс съобщава, че край село Дубона, разположено недалече от град Младеновац, тежко въоръжени полицаи са направили контролен пункт и претърсват преминаващите автомобили.

През април 2013 г. селянин в същата община Младеновац застреля 13 роднини и съседи.

Поредната масова стрелба в Сърбия се случва по-малко от 48 часа след като 13-годишно момче застреля девет души и рани седем в училище в Белград, преди да се предаде.

Кървавата серия в Сърбия, с участието на тийнейджъри, убийци, продължава.

Ден след масовото убийство на 8 ученици и учителка от 13-годишния Коста, друга тийнейджърка извърши въоръжено нападение в училище в Белград – този път инцидентът се размина без жертви.

15-годишна бивша ученичка от частната гимназия „Руджер Бошкович“ е наръгала с кухненски нож 15-годишно момче и преподавателката си, 40-годишна жена, предадоха сръбският Блиц и Радио Б92.

Също като убитата от седмокласника учителка и пострадалата днес преподавателка е преподавала история.

Момичето е нападнало най-напред с хладното оръжие своя съученик и връстник, а преподавателката е пострадала, докато се е опитвала да спаси момчето.

Сръбските медии уточняват, че за щастие, и двамата наръгани от тийнейджърката не са сериозно пострадали. Няма опасност за живота им.

Учениците и учителите от училището са били евакуирани, вижда се и много полиция на мястото на нападението от разпространените от „Блиц“ кадри.

„Петнадесетгодишната бивша ученичка Л.И. влезе към 16 часа в двора на училището, извади кухненски нож и нападна своя връстник А.Р.“, това написа местният вестник „Ало!“.

„След това тийнейджърката нападна и педагожката, която се притече на помощ на ученика“, допълни Б92.

„Пристигналият бързо полицейски патрул арестува Л.И., а пострадалите бяха откарани в болница“, посочи още радиото.

„Причините за атаката са в процес на изясняване. Според неофициална информация Л.И. и А.Р. са били приятели“, написа от своя страна местният в. „Политика“.

Най-масовият непълнолетен убиец в света зарази с ужасяващия си акт свои връстници, а дори и много по-малки деца.

Появиха се и имитатори – за подобни случаи бе съобщено и от Сърбия, и от Босна.

Третокласник от още едно белградско училище е направил списък с ученици, които иска да убие, бе потвърдено днес от Министерството на вътрешните работи на Сърбия за белградските медии, съобщава вестник „Политика“. От полицията съобщиха, че сигналът бил подаден тази сутрин в 10 часа. Полицията разследва твърденията на училището.

Заместник-директор на основно училище „Десанка Максимович“ днес повикал белградската полиция и докладвал, че отдавна има проблеми с ученик от трети клас. Той заявил, че при пристигането си в училище момчето симулирало, че стреля по охраната, а след това в двора гонило деца от по-малките класове. След това ученикът влязъл в час и направил списък с всички ученици, които иска да убие, пишат медиите в Белград, съобщава БТА.

Полицията ще проведе разговор с детето, което е на девет години. Момчето и преди е правило проблеми, но никой не е реагирал, отбелязва „Политика“.

Същевременно момиче на 15 години нарани днес с нож свой приятел на 16 години и учителка на 44 години. Бившата ученичка от средно училище „Руджер Бошкович“ пристигнала с кухнески нож в училището. Учителка, която се опитала да й вземе ножа, е била одраскана по ръката. Тийнейджърката, която вече не учи в това учебно заведение, е била задържана от полицията.

Подражателят на Коста от Босна пък е 18-годишен – изказал възхищение от убиеца на 8 деца и се заканил да има клане.

Полицията там задържа 18-годишен младеж от западния град Бихач, който заплаши в социалните мрежи, че ще копира масовата стрелба вчера в училище в Сърбия, отнела живота на девет души, предадоха Ройтерс и БТА.

Младежът е задържан по обвинения в застрашаване на сигурността и тероризъм по нареждане на прокуратурата на Унско-санския кантон, съобщи говорител на полицията.

Според информацията тийнейджърът, идентифициран от полицията с инициалите А.З., и в миналото е отправял заплахи в социалните медии. Разследване срещу него миналата година е било прекратено, тъй като все още не е бил навършил пълнолетие, за да бъде подведен под отговорност.

Средното училище в Бихач, което А.З. е посещавал, направи изявление днес, в което съобщи на учениците и родителите да не изпадат в паника заради заплахите, като изтъкна, че властите са информирани за неговия случай.

„Това момче, което уби осем деца, е мега крал за мен“, написа А.З. в профила си в Инстаграм. „Отдавна подготвям нещо подобно за икономическото училище в Бихач. Ще има невиждано клане в Бихач, кълна се в живота си!“

А.З. визираше 13-годишното момче, което се предаде вчера в сръбската столица Белград, след като взе два от пистолетите на баща си и уби осем ученици и охранител в коридора и в час по история в тяхното училище.

Целият регион беше шокиран от масовото убийство в училището в Белград. Според експертите още по-тревожни са реакциите на някои тийнейджъри в социалните мрежи, които изразиха подкрепа и възхищение от младия стрелец.

Босненският в. „Дневни аваз“ идентифицира младежа от Босна като Айдин Зулич.

Заразната вълна от имитатори на Коста се наблюдава на фона на тридневния траур в Сърбия и хилядите сърби, които се стичат на лобното място на децата и учителката им с цветя и свещи.

Междувременно бе съобщено, че тестът за наркотици на 13-годишния убиец от Белград е отрицателен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.