Рецидивист духна през оградата на затворническо общежитие в Пазарджик

Директорът Иван Дерменджийски продължил почивката си в Италия

Затворникът-рецидивист Георги Гребчев от панагюрското село Мечка избягал от затворническото общежитие в Пазарджик в петък, 7 април, цели пет дена се радвал на свободата. Открит е едва във вторник, 11 април, след обяд. Това обясниха наши източници от МВР. Те допълват, че шефът на общежитието Иван Дерменджийски през това време е на воаяж из Италия, но инцидентът не е помрачил почивката му. От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) колегиално се опитали по всякакъв начин да спестят теча на информация за бягството, отбелязват полицаи, ангажирани в издирването, писа „Уикенд“.

В затворническото общежитие въпросният Георги Гребчев, въпреки много си присъди за кражби и един грабеж, успял да се уреди да работи като метач, за да намали поредното си наказание. В петък той отново хванал метлата. Според официалната версия не се бил върнал от работа в края на деня. Източниците ни обаче казват, че се измъкнал през оградата, и то по обяд, а не вечерта, през място, оставено без наблюдение. Неясно защо, след като наслагали камери из цялото общежитие, включително и в помещенията на охраната, точно при ограда оставили „свободна” зона. „Цяло чудо е, че и друг не се е възползвал от този коридор” – смеят се ченгетата.


В петък, веднага след като се разбрало за бягството, от ГДИН се изсипали на място цял куп началници, за да разследват какво точно е станало. Според първата оперативна информация рецидивистът бил изчезнал към столицата.


В същото време шефът на затворническото общежитие Иван Дерменджийски, според източниците ни, нямало за какво да се притеснява, понеже бил под чадъра на шефа на ГДИН Ивайло Йорданов. Самият Йорданов пък е изключително близък и дори често придружава в командировки в чужбина ресорната зам.-министърка на правосъдието Мария Павлова.  


За общежитие в Пазарджик преди време се чу, че е намерило „спонсор” в лицето на Иван Балабанов-Вазелина, известен побойник от Панагюрище. При едно от последните си пребивавания в общежитието, Вазелина станал хигиенист – уредил се да бачка, за да излезе по-бързо, също като и сега избягалият рецидивист Георги Гребчев. Тогава на Балабанов много помогнал лично шефът Иван Дерменджийски. Затворникът му се отблагодарил подобаващо, включително и с информация какво си говорят затворниците. Запознати отбелязват, че затворническият шеф и Вазелина имали и други общи интереси –  говорели си за развъждане на кучета, а също и за търговия с автомобили.
Иван Балабанов, известен и като Кривото око, който е натрупал пари от черно тото, според запознати има свои хора не само в това затворническото общежитие, а и сред магистратите в Пазарджик. Той редовно паркира джипа си пред съдебната палата там, директно на прокурорските места. В столицата пък често оставя колата си на паркинга на ГДНП, понеже отскача до дирекцията, при приятели, на които също се явява „спонсор”, казват от МВР. 

1 Коментар
  1. Софийски казва

    Аз пък го карах да коленичи за златен душ в СЦЗ като го пращаха тик на гости. По-врътлив мъжки задник не съм виждал. И как те гледа в очите с тоя крив поглед докато е зает с дудука. Липсва ми този кривоглед мъжелюбец.

Коментарите са затворени.