Вкопчени в камион по пътя към Европа: мигранти се качват и слизат в движение

0

Двама мигранти бяха влезли отзад при стоката. Не ги бях усетил. Покачили са се на покрива, разрязали са платнището и се пъхнали вътре като са легнали върху палетите. Качили са се вероятно от едно село преди Кале, където караме бавно – там шосето първо се спуска, а после е много нанагорно. Там причакват бежанци, които искат да стигнат до Англия. Добре, че някак ги усетих на един паркинг и ги прогоних. Помогнаха ми колеги, които бяха спрели на паркинга. Ако ги открият митничарите, как ще докажа, че наистина не знам, че са в камиона?“.

Разказът е на шофьор на ТИР от София, който изпълнява редовни курсове от България до различни държави в западна Европа. Той и много от колегите му, които пътуват всеки ден, се сблъскват с мигрантите лице в лице. Неочакваната среща с нелегални мигранти, скрити в камиона, обикновено е шокираща, защото води до сериозни притеснения, а шофьорите неизбежно си задават няколко въпроса – кога и как са се качили, колко километра съм пропътувал с тях, защо не съм ги усетил, ще ме арестуват и обвинят ли за каналджийство, ще загубя ли работата си?

Повечето разкази звучат идентично, а зад анонимността се крият истински хора, които се притесняват да не бъдат обвинени. Много от тях изобщо не подават сигнал пред властите.

Видях няколко чифта ръце, вкопчени в камиона

„Шофьор на ТИР съм от няколко години. Правя курсове до Франция, Италия, Испания. Минавам през по-голямата част от западна Европа. По време на курс преди няколко месеца спрях на паркинг във Франция – полага ни се задължителна почивка на определено време. Слязох за малко до тоалетната и докато заобикалях от задната странаq изведнъж чух движение. Първо помислих, че може да е скочила котка. После видях няколко чифта ръце. Държаха се за палетите“, разказва друг водач пред „Дневник“.

„Развиках се и от камиона ми изведнъж започнаха да излизат хора – 3-4 млади момчета на по 17-20 години. Изгоних ги и започнах да се оглеждам за камери, защото се притеснявах, че някой може да ме е видял с тях. Можеше да ме арестуват и да ме обвинят за каналджийство, да загубя работата си“, разказва още шофьорът.

Повечето шофьори на товарни камиони не сигнализират в полицията, ако намерят нелегални мигранти, защото се опасяват от арест и обвинения.
Повечето шофьори на товарни камиони не сигнализират в полицията, ако намерят нелегални мигранти, защото се опасяват от арест и обвинения.

„Нямам представа нито къде са се качили, нито през колко държавни граници съм минал с тях. От кабината задната част на камиона не се вижда и изобщо не съм забелязал движение. Не искам да си помислям колко пъти е можело да ме засекат с тях. След като ги изгонихq огледах внимателно целия камион. Там, където ги намерих, бяха останали одеала, дрехи, остатъци от храна и тоалетна хартия, смърдеше на изпражнения. Почистих всичко и почти не можах да спя. Оттогава много внимавам на граници или в участъци, в които трябва да минавам бавно“, допълва още водачът.

Някои танспортни фирми и работодатели са запознати с проблема и са чували за такива случаи от шофьорите, но също не подават сигнал до властите. Причината е, че се притесняват да не започнат по-чести проверки на техни камиони, което да доведе до проблеми не само с бизнеса, но и с репутацията им.

Режат брезента и се качват при товара

За проблема с нелегалния трафик на мигранти разказа пред „Дневник“ и служител във фирма за брезенти. Той обясни, че в последните години клиенти на фирмата са ставали все повече шофьори на камиони, които намирали ремаркетата си нарязани с макетно ножче.

Заради подобно нещо камионите често са спирани на границата и затова шофьорите минават през фирмата, за да бъде зашита кръпката. Мигрантите се покатервали на покрива на ремаркето, като с макетен нож режели брезента във формата на буквата П. След това отвътре залепвали с тиксо отрязаното парче, за да не личи. Така шофьорите можели да разберат за нарушената цялост на брезента едва когато влязат в ремаркето. Някои от шофьорите са ставали свидетели и на стряскащи и опасни ситуации.

Каналджиите режат брезента на камионите, за да се качат в товарния отсек, когато шофьорът спре за почивка.
Каналджиите режат брезента на камионите, за да се качат в товарния отсек, когато шофьорът спре за почивка.

„Бях спряла да заредя на бензиностанция в Италия. Връщах се към автомобила, когато камион взе по-рязко завой, излизайки от бензиностанцията. От задната част на тира изпадна човек, който се претърколи няколко пъти. Имаше опасност друг шофьор с лек автомобил да го блъсне, защото в същия момент минаваше покрай тира“, разказва шофьор.

„Човекът изпадна на платното неочаквано, на метри от него. Успя да спре в последния момент, а мигрантът стана и хукна към полето“, разказва още шофьорът. Подобни ситуации могат да се видят на записите от охранителните камери на бензиностанции, специални места за паркиране на камиони и крайпътни обекти из цяла Европа.

МВР няма статистика, но предупреждава за бдителност

„Нямаме статистика за случаите на шофьори, които случайно са открили нелегални мигранти в товарите си. Те дори не подават сигнали, защото вероятно се притесняват да не бъдат разследвани. От друга страна, абсолютно всички шофьори на камиони, в които полицията е открила мигранти, твърдят, че изобщо не са знаели. При някои от тях вероятно е така, при други – не. При всички положения обаче те твърдят, че не са знаели, заради което и няма как да имаме точна статистика за подобни случаи“, коментираха от МВР пред „Дневник“.

Броят на задържаните нелегални мигранти в България нараства всяка година. През 2021 г. бяха задържани около 11 000, три пъти повече в сравнение с 2020 г. През миналата 2022 г. заловените в страната нелегални мигранти са общо 16 767.

МВР предупреждава с кампания гражданите, които забележат подозрително поведение, да сигнализират на телефон 112.
МВР предупреждава с кампания гражданите, които забележат подозрително поведение, да сигнализират на телефон 112.

Преди месец от прокуратурата отчетоха ръст на броя на досъдебните производства срещу каналджии.

„За периода от 2019 до края на 2022 г. прокуратурата отчита драстично увеличение на делата, образувани за престъпления за т. нар. каналджийство. През 2019 г. новообразуваните дела са 670, през 2021 г. – 1773, а през 2022 г. броят на делата е 2626“, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева в края на февруари.

Заради риска от нежелани спътници в средата на октомври МВР започва кампания като поставя информационни табла, билбордове и надписи около граничните пунктове, с които призовава водачите на камиони да оглеждат внимателно превозното средство и товара, който карат.

От ведомството посочват, че основната цел на инициативата е насърчаването както на водачите на тежкотоварни автомобили, така и на обществеността, да идентифицират признаци за нелегален трафик на мигранти и да докладват на органите на реда.

В кампанията са включени и реклами в социалните медии, насочени към шофьори на камиони, както и към хората, които живеят близо до ключови за мигрантския поток гранични региони. Разлепени са и плакати на места за почивка на водачи на тежкотоварни превозни средства в близост до граничните региони.

От МВР отправят и предупреждения – гражданите, които забележат подозрително поведение, трябва да сигнализират на телефон 112, а шофьорите на камиони трябва да бъдат нащрек и да гарантират, че превозните им средства са подходящо заключени, особено когато пресичат международните граници.

Източник: „Дневнки“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.