Бетономорие 2023: Дюните на Каваците вече са земеделска земя

0

Сезонът за безчинствата по морето е открит – поредни дюни вчера получиха статут на земеделска земя, а оттам до застрояването им пътят е къс. Дюните имат лошия късмет да са на много апетитно място – зад дългия плаж Каваците.

Вчера комисия към Агенцията по кадастър е приела картата на дюните зад плаж Каваците. И 80% от дюните вече не са дюни, а земеделска земя, съобщи Тома Белев, който за кратко бе и зам.-министър на околната среда. Картирането на дюните зад Каваците е поръчано в началото на 2022 г. на БАН. Извършено е от специалисти по растителни съобщества и геоморфолог, които определят дюните за дюни. Белев обвинява служебния министър на околната среда, че назначава ново картиране и подбира експертите така, че сред тях вече няма нито един фитоценолог, но пък има компютърен специалист. След новото картиране през октомври, 80% от дюните се оказват земеделска земя, твърди той. „Вчера картата на дюните е приета и земеделската земя на снимката може вече спокойно да бъде застроена. Ето така за 15 години 2/3 от дюните у нас станаха орни земи частна собственост и са застроени или готови за застрояване“, коментира природозащитникът.

От екоминистерството излязоха със специална позиция по казуса, като увериха, че техният представител в комисията е бил единственият с особено мнение и несъгласие. Това се вижда и от сканирания протокол от заседанието, публикуван на сайта на ведомството. Оттам обясниха пред „Сега“, че при последните две картирания на пясъчните дюни има съществено разминаване в определянето на границите и именно затова служебният министър е възложил трето. И то обаче не е разрешило въпроса, поради което представителят на МОСВ е отказал да подкрепи решението на комисията вчера.

„Дюните биват разглеждани от една страна като местообитания на определени растителни видове и съобщества, и като геоложки и геоморфоложки образувания от друга. Тази специфика при определянето на пясъчните дюни създава предпоставки за различни интерпретации в зависимост от това коя от характеристиките, имащи отношение при определяне на наличието и вида на дюните е водеща“, обясняват от МОСВ. Според тях законът за устройство на черноморското крайбрежие също е неясен в дефиницията за пясъчни дюни и позволява различни интерпретации и разнопосочни резултати. Необходимостта от прецизиране е наложителна, смятат те.

Трите карти, изготвени от различни експерти в последните 2 години, при които има значителни разлики в обхвата на дюните:

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.