Дежа вю: Три ръководни състава на КЗП с широко затворени очи за неравноправни клаузи на телекомите

0

Три различни ръководни състава на Комисията за защита на потребителите (КЗП) с председатели последователно във времето Димитър Маргаритов, Иван Френкев и настоящият Стоил Алипиев не предприеха действия за премахване на несправедливата уговорка при мобилните оператори за ежегодно индексиране на цените на услугите по действащи договори, без възможност потребителят да се откаже без неустойки.

Съществуващата от половин година онлайн платформа „Ние, потребителите“ още в началото на 2023г. анализира клаузата за индексирането на цените, обоснова нейната неравноправност, постави проблема и публично поиска от КЗП да приложи компетенциите си за нейното редактиране или отстраняване от дружествата, вкл. през сезиране на съда.

Акцентира и върху обстоятелството, че практиката е и при трите телекома и затова трябва да се намеси и КЗК. Потребителската организация се обърна и към омбудсмана проф. Диана Ковачева, която възприе доводите и ги представи пред КЗП и други контролни органи.

Затова подкрепяме подкрепя настоятелните действия на обществения защитник за решаване на проблема и призив към министъра на икономиката Никола Стоянов за преразглеждане на изпратеното до нея становище на КЗП за липса на неравноправни клаузи и нелоялни търговски практики от страна на мобилните оператори в общите условия към договорите на дружествата.

„Договорите се подписват, за да гарантират сигурност и предвидимост за двете страни! В случая мобилният оператор се ангажира, че ще предоставя на своя клиент определени услуги, на предварително уточнени цени за конкретен период от време, а потребителят се обвързва с телекома за посочения период, за да може да получава въпросните услуги при договорените цени.

Но тук е оставена „вратичка“, която позволява на дружеството да повиши първоначално договорената цена,
без потребителят да може да има полезен ход“, коментира още преди близо 4 месеца Габриела Руменова.

Ако още през 2022 г. – първата година, в която операторите решиха да приложат индексация, проблемът беше разгледан експертно и тази клауза беше обявена за неравноправна, сега не бихме имали този потребителски казус.

Тогава, умишлено или поради слаба експертиза, тогавашният председател Димитър Маргаритов, вместо да премахне изцяло неравноправната клауза, се опитваше единствено да смекчи нейното негативно влияние върху потребителите на мобилните услуги (вместо 5%, 3,3% увеличение).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.