Сако се спаси от пандиза

0

Плати ли ромският бос за намаляването на присъдата, питат криминалистите, ударили двете банди на наркобарона

Ромският наркобарон Стефан Бонев – Сако за пореден път се измъкна от правосъдието. Добрата новина за боса дойде от Върховния касационен съд, който се смили над мафиота, уличен като тартор на две ОПГ-та, и му намали окончателно присъдата по дело, което се точи вече 10 години.

Сако вече е приведен в Софийския централен уж за 4 години, но се очаква да излети на свобода много скоро, тъй като повечето време вече е излежал в арестите. Според източник на „Уикенд“ намалената присъда предизвикала брожение сред криминалистите, които повече от 10 г. си играят на котка и мишка с гангстера, опитвайки се да го тикнат в зандана. Затова и резонният въпрос, който ченгетата задали, бил дали Сако не се е отчел някъде по върха на Темида, за да бъде пожален от ВКС?


За да е подковано съмнението им, заедно с намаляването на присъдата на тартора на кримибандата от 6 на 4 г. върховните магистратите пожалиха и неговите мутри Ивайло Стойнов, Тихомир Георгиев, Александър Кукурин, Андрей Начев, Сокол Димитров, Теодор Велков и Анатолий Янакиев. Почти всичките бандити от организираната престъпна група на Сако осъмнаха с по-леки присъди. Темида обаче не се смили над Стефан Гевгелийски, смятан за садист №1 в групировката на Сако.
Срещу групировката се водиха две дела за участие в престъпна организация с тартор Стефан Бонев. Разликата между тях е в участниците в бандите, иначе и двете оглавявани от ромския бос. По едното почти всички се измъкнаха, като сключиха споразумение с прокуратурата и получиха условни присъди в края на миналата година, включително и Сако. Той се размина с 3 г. условно и 5 години изпитателен срок. В тази група се подвизаваше и синът на изчезналия Йоско Костинбродския – Малък Йоско, който е зад решетките, където даже се ожени за хубавата Мария. По другото дело ВКС се произнесе преди дни.


Бандата бе призната за виновна по обвиненията за участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да се вършат грабежи, заплахи, изнудване, разпространение на наркотични вещества, телесни повреди.


Сегашното решение на Върховния касационен съд е по дело, което започва през 2013 г. и се точи цели 10 години. Сако бе осъден от Специализирания наказателен съд на 6 г. затвор, което бе потвърдено и от втората инстанция, но на трета инстанция магистратите намалиха присъдата с 2 години. Сако вече е приведен в Софийския централен затвор, където ще лежи при общ режим.
Името на Стефан Бонев нашумя още през 2009 г., когато разстреляният месеци по-късно радиоводещ Боби Цанков разказа, че Сако го е заплашил с убийство, ако не спре с разкритията си за подземния свят. В началото на 2010 г. Сако бе арестуван за първи път в шумна акция срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, чиито обвинения бяха свалени по-късно, за разлика от тези на Сако и компания. Тогава за пръв път той бе подведен под отговорност като лидер на банда за дрога.


След като го пуснаха от ареста, Стефан Бонев пак направи ударна бригада. Именно тази група сега успя да сключи споразумение с прокуратурата. Новата групировка на Сако не просъществува много дълго време, защото бе разбита при операция „Чук“ през 2012 г. Тогава заедно със Сако и компания бе сгащен и приближеният му Милен Давренски – Катерицата. Стефан Бонев – Сако беше един от малкото клиенти на спецправосъдието, който беше подсъдим по две различни дела като лидер на наркобанда.


Сако и Катерицата лежаха дълго време в ареста. Делото срещу тях започна през 2015 г. във вече закрития Специализиран наказателен съд. 7 г. по-късно то не беше приключило дори на първа инстанция и е едно от стотиците, които бяха прехвърлени в Софийския градски съд. Няколко месеца по-късно той сключва споразумение с прокуратурата за леката присъда. Същото направиха и повечето от подчинените му в организацията още в Специализирания наказателен съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.