Не един, не двама, а 7 прокурори в Каварна и Балчик се тресат от страх пред бияч-готвач

0

Две години няма справедливост за бития кмет Благомир Станев

Не един, не двама, а цели седем прокурори със заешки сърца от Добрич, Каварна и Балчик са отказали да се занимават с делото за побоя над кмета на каварненското село Белгун Благомир Станев. Досега обаче все още не са обявени публично мотивите им, затова е трудно да се каже дали тази вълна на отводи се дължи на некомпетентност, или е резултат от корупция. В крайна сметка обаче едно престъпление, което не представлява кой знае каква юридическа сложност, остава вече втора година ненаказано. Ако въпросните прокурори са толкова уплашени от този казус и не могат да поемат отговорност, не е ли по добре направо да сменят професията си?

Побоят над кмета става в клуба на ГЕРБ в Каварна през нощта на 5 април, веднага след изборите през април 2021 г. Инцидентът е отразен надълго и широко в медиите и започва разследване под наблюдението на Окръжна прокуратура в Добрич. Ангажираната с него прокурорка Милена Любенова, след като мотае папките цяла година, стига до извода, че в насилието не е замесено длъжностно лице и затова делото трябва да се наблюдава от Районната прокуратура в Балчик. Не е ясно защо госпожата е стигнала до този извод, но юристи веднага изказаха подозрения, които вече се потвърдиха, че точно така се прави, когато целта е нещо да се потули, скрие и прекрати. Делото се мотае нагоре-надолу из прокуратурите, докато изтекат всички срокове и то потъне в пълна забрава.


Да припомним, че жертвата в тази история е кмет, тоест длъжностно лице. Той е малтретиран от местния ресторантьор и бивш готвач от Ямбол – Илиян Събев пред очите на Йордан Стоянов, преЦедател на Общинския съвет в Каварна, както сам изписва названието на поста си. Стоянов, който само е гледал безучастно, но не е раздавал шамари също е длъжностно лице. Друг е въпросът, че Илиян Събев принуждава кмета Станев да подпише запис на заповед, че уж дължи пари на брата на Стоянов.


Когато делото е в Балчик, говорителят на Окръжната прокуратура в Добрич Даниел Илиев бърза да обясни пред медиите, че наблюдаващият прокурор Красимир Димитров смята да го прекрати. Защитата на кмета Благомир Станев веднага иска отвод на Красимир Димитров и го получава. След това папките са разпределени на Тодор Димов и Цветелина Куманова, които един след друг също се отказват да се занимават с делото.


В Районната прокуратура в Каварна също има лавина от отводи. Един след друг се отказват Бонка Костадинова, Галин Гавраилов и Стефан Пенчев. Затова сега делото е „безпризорно сираче”, а юристи очакват с любопитство какво ще решат двамата прокурори в Генерал Тошево и колегата им в Тервел, евентуално и кадрите на Районната прокуратура в Добрич, като следващи дестинации, през които ще трябва да се премине.


И докато делото е подхвърляно от прокуратура в прокуратура, на 5 април ще се навършат две години от побоя. След още малко време Благомир Станев спокойно ще може да осъди държавното обвинение поради липсата на правосъдие.


Да отбележим обаче, че докато прокурорите се снишават пред някакъв ресторантьор-бияч, следователката, която разнищва случая, продължава да си върши работата. Тя не е спирала да проучва детайли по инцидента, допълват запознати. Оказва се обаче, че на запис, направен от камера до клуба, липсват 10 минути. При това, казват, били изтрити най-важните минути, в които биячът Илиян Събев излиза от офиса на ГЕРБ. Разбира се, ще се гледат и записи от други камери, които са собственост на различни фирми, обясняват източници от ДАНС, които наблюдават развоя на разследването и вече са се натъкнали на следи за корупционни схеми. Ще стане ясно дали е манипулиран само един запис или има намеса и в другите. Пребитият Благомир Станев веднага след инцидента посочи без колебание бияча си – ресторантьора Илиян Събев. Той дори беше накарал кмета да подпише и декларация, че напуска ГЕРБ, въпреки че Станев никога не е бил член на тази партия. А конкретната причина за побоя е, че в село Белгун на онези избори 11 души гласували за ДПС, а не за ГЕРБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.