Съд нареди на адвоката на Тръмп да свидетелства срещу клиента си

0

Федерален апелативен съд нареди на адвокат на Доналд Тръмп да предаде на прокуратурата материали, свързани с воденото срещу експрезидента разследване за съхраняване на класифицирани документи в имението му във Флорида, съобщиха световни агенции.  

Заповедта е издадена от тричленен състав на Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия. Никоя от страните в спора не се споменава поименно, но данните изглежда съответстват на решавания при закрити врати спор пред съдия от по-долна инстанция, отнасящ се до въпроса дали Еван Коркоран може да бъде принуден да предостави документи или да даде показания пред голямото жури във връзка с воденото

Министерството на правосъдието разследва дали Тръмп е боравил неправилно със свръхсекретна информация в Мар-а-Лаго. 

Адвокатите не са длъжни да споделят подробности от разговорите си с клиенти пред прокурорите – освен ако Министерството на правосъдието не успее да убеди съдия, че услугите на адвоката са били използвани в подкрепа на престъпление.

При напускането на Белия дом Доналд Тръмп отнесе оттам цели кашони с книжа. А законът задължава всеки президент да предаде всичките си имейли, писма и други работни документи в Националния архив.

През януари 2022 г. Тръмп върна 15 кутии. След проучване федералната полиция заключи, че той вероятно още пази други документи в резиденцията си Мар-а-Лаго.

На август агенти на ФБР направиха обиск в Мар-а-Лаго и иззеха още 13 кашона.

И започна ожесточена съдебна битка около спора за естеството на иззетите документи. 

Това не е единственият спор, който Тръмп води с Темида. Правосъдието се опитва да установи дали президентът е виновен в подаване на фалшиви декларации и в неспазване на законите за финансиране на избори, когато е платил 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс (с истинско име Стефани Клифърд) през седмиците преди изборите от 2016 г., за да си мълчи тя за предполагаема извънбрачна връзка с него.

Парламентарна комисия, разпусната от новото републиканско мнозинство в Камарата на представителите на американския Конгрес, разследваше ролята на републиканеца Тръмп в нападението на негови привърженици срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. , в момент, когато депутатите утвърждаваха победата на съперника му, демократа Джо Байдън в президентските избори през 2020 г.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.