ВКС пак отмени доживотната присъда на полицая Караджов

0

Свидетели по делото са били насочвани и притискани от разследващите какво да говорят срещу обвинения в убийството на родителите си бивш полицай Венцислав Караджов. Това е една от причините магистратите от Върховния касационен съд да отменят доживотната му присъда за втори път (виж карето) и да върнат делото за поредното разглеждане от друг състав на Апелативния съд в града под тепетата.

Интересното е, че Караджов и адвокатът му и на двете инстанции оспорват времето на извършване на убийствата. Държавното обвинение е категорично, че това се е случило на 15 май 2016 г. Този извод не е подкрепен от никакви доказателства и по абсолютно никакъв начин, поради което просто е някакво предположение, смятат върховните съдии.

Друг сериозен проблем, открит по време на делото на последната инстанция, е това, че свидетелка е била насочвана и притискана да направи изявление, че последната й среща с бащата на подсъдимия Цветан Караджов е била в деня на убийството, на 15 май, което се падало неделя. Впоследствие става ясно, че свидетелката е видяла Цветан в събота, защото именно тогава ходи на пазар и в такъв момент е видяла жертвата. Това дава основания за съмнение, че убийствата може да са извършени на 14 май, а не на 15-и, както твърди обвинението.

И Емили на протеста „Срещу трансфобското решение на ВКС“ пред Съдебната палата

Това вече обърква цялата теза на прокуратурата, тъй като Венцислав Караджов няма алиби за 15 май, но има за 14-и.

Върховните съдии заключават още, че „не са съвсем лишени от основание и доводите на защитата на Венцислав Караджов, свързани с доказателствения анализ във връзка с една от версиите за авторството на деянието – за извършването му от лица, употребяващи наркотични вещества“.

Заради всички тези недоказани тези Върховният касационен съд върна делото на апелативните си колеги в Пловдив, за да уточнят и докажат твърденията си.

Караджов е погнат за това, че на 15 май 2016 г. умишлено е умъртвил родителите си, като убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел. На окървавените трупове попада съседка на семейство Караджови.

Два дни след жестокото убийство, на 17 май, Анка Петрова влиза в дома на съседите си Божурка и Цветан Караджови. Жената е притеснена, тъй като в продължение на два дни безуспешно се опитва да се свърже с тях. Когато отваря вратата на пристройката, в която живее възрастната двойка, пред очите на жената се разкрива ужасяваща гледка. Божурка и Цветан лежат на земята в локви кръв. Анка побягва с писъци и звъни на спешния тел. 112. След броени минути на местопрестъплението е пълно с униформени и медици. Час по-късно трима полицаи причакват Венци пред входа на Икономическа полиция, слагат му белезници и го отвеждат в ареста.

Впоследствие аутопсията показва, че Божурка е простреляна пет пъти, а Цветан три пъти. Всеки от тях има по един изстрел в главата, убиецът е искал да се подсигури. Аутопсията установява и времето на убийството – между 19 и 20 часа на 15 май.

Синът на убитите Венци е първият и единствен заподозрян, тъй като отношенията с майка му и баща му отдавна са излезли от нормалния тон. Родителите му са подали десетки жалби срещу него, той срещу тях също. Обвинява ги в насилие, вади ограничителна заповед, пуска срещу баща си жалба, че се е опитал да го убие. Цветан и Божурка също са се оплаквали от непрестанен тормоз от сина си. Ябълката на раздора се оказва голям имот зад болница „Каспела“ на ул. „София“ в града под тепетата. В него има построена двуетажна къща и малка постройка, в която живеят възрастните хора. Три дни преди убийството те печелят дело за притежанието на имота. Друго дело – за ремонта на къщата на стойност 120 000 лева, направен от Венцислав, обаче е „замразено“ и предстояло да се гледа. Семейните войни на Караджови не са тайна за никого в полицията и преди време полицаят дори е отстранен от длъжност. В компютъра му е открита папка с видеофайлове, наречена „Гадове“. Тя съдържа записи, направени с мобилен телефон на скандалите между Венци и родителите му.

Спънки

Ексченгето получи доживотна присъда на няколко инстанции, но когато стигна до ВКС преди време, върховните магистрати го върнаха на Апелативния съд в Пловдив заради процесуални грешки. Но Венцислав отново чу присъдата доживотен затвор и сега пак делото ще се гледа наново.

Всичко е скалъпено, твърди обвиняемият

На всички инстанции Караджов заявява многократно, че делото срещу него е скалъпено, тъй като в Икономическа полиция е работил по знакови дела, в които е открил огромни злоупотреби с еврофондове. В тях били замесени много длъжностни лица. Също така коментира, че са му иззели няколко разработки, по които той работел много активно, но остава да уточни имената на замесените фирми и длъжностни лица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.