Плашат свидетели срещу прокурорския син

0

Пребити от Васил Михайлов са натискани да забравят част от показанията. Така изверга може да се измъкне с по-леко обвинение и отърве затвора

На тормоз и заплахи са подложени свидетели и жертви на обвинения в побоища прокурорски син от Перник Васил Михайлов, научи „Уикенд”. Източниците ни са убедени, че става дума за добре организирана кампания, а не за проявена самоинициатива от приятели на Михайлов. За това подсказват и самите случки, които само за последният месец са повече от десет.

На пръв поглед нещата изглеждат като случайни инциденти. Стъклото на колата на един от призованите да дават показания е счупено. В друг от случаите пребит от Михайлов е замерян с камъни от непознати младежи. Трети пък е приклещен в заведение от местна мутра и отнася няколко шамара под предлог, че го е блъснал. В нито една от случките нападателите не споменават за делото срещу Васил Михайлов. Напълно случайно, няколко дни след това, познати на пострадалия повдигат темата. Уж невинно те споделят, че е хубаво да размисли какво ще говори пред съда. Все пак, „Михайлов е отмъстителен човек и нямало нужда да се занимава с него” – това подхвърлят.
От приятелските съвети се разбира, че целта не е свидетелят да се отрече от дадените показания, което ще изглежда доста съмнително, а само да забрави част от подробностите. „От побоищата е минало доста време и е нормално вече да не се помнят всички детайли”, обяснявали загрижените приятели, които уж случайно се били сетили за предстоящото дело срещу Васил Михайлов.
Твърди се, че част от атакуваните хора са схванали дадените им знаци и са склонни да се разболеят от амнезия давайки показания пред съда. На какво са ги подучили изпратените на помощ адвокати, ще стане ясно при следващото заседание по делото, което е насрочено за април. Тогава трябва да започне и разпита на пострадали и очевидци на издевателствата на Михайлов.


Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов Васил е обвинен в извършването на 8 престъпления – за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство. Делото ще се гледа в София, след като всички прокурори и съдии в Перник си направиха отвод с мотив, че познават бащата на изверга. Това, разбира се, забави с няколко месеца началото, което е и добър повод за жертви и свидетели да позабравят детайли от случките. Още повече, че част от побоищата прокурорския син е извършил преди години.


За всяко от тях още тогава са подавани жалби в полицията, но ченгетата са правили всичко възможно да потулят сигналите. По това време бащата на Васил Бисер Михайлов е зам.-окръжен прокурор на Перник. В града той има славата на човек, на когото приятели са доста тъмни личности, които са готови да му се отблагодарят за разпънатия чадър.


Държавата се сети, че трябва да озапти развилнелият се бабаит едва след като кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че ще поведе протест срещу насилието в града. Гневът на градоначалника бе провокиран от побоя на футболния треньор Румен Андонов, който се озова в „Пирогов” след близка среща с Михайлов-младши. След намеса на главния прокурор Иван Гешев, извергът бе задържан. Това даде кураж и на други жертви да се престрашат и разкажат за отправените им заплахи и побоища от Михайлов, който имал навика да снима с телефона си гаврите.
Както често става у нас, обещанията, че държавата ще въздаде справедливост, траят от ден до пладне. Отбили номера, че са приключили разследването, ченгетата изобщо не си правят труда да следят какво се случва с пострадалите и свидетелите на издевателствата от прокурорският син. На упреците, че бабаитът има десетки мутри за приятели, униформените отвръщат, че това вече е работа на прокуратурата и съда.


В случая магистратите не могат да бъдат укорени, че не са си свършили работата. Обвиненията срещу Михайлов-младши са по по-тежкият състав на Наказателния кодекс, че е извършил побоищата по хулигански подбуди. По закон наказанието е от 2 до 10 години затвор. Твърди се, че именно „хулиганските подбуди” са причина за кампанията със заплахи срещу свидетели и жертви. Натискът те да забравят част от подробностите е свързан с мераците на защитата да изкара побоищата случайни инциденти, резултат от ситуационно пречкване. Това автоматично преквалифицира обвиненията по по-лек член от НК, който предвижда само до 5 години затвор. Любопитно е, че в този параграф няма предвидено минимално наказание, което значи, че съда може да наложи дори и условна присъда. В случая с прокурорския син Васил Михайлов едва ли ще се стигне до там, но заради контактите на баща му не е изключено магистратите да не проявят безкрайна строгост.


Мераци за промяна на обвинението обяви и адвоката на Михайлов Велин Велинов. Защитникът твърди, че до побоищата се стига, след като клиента му е бил заплашван при среднощно пиянско скарване. Това щяло да бъде доказано и от разпитите на свидетелите, намекна адвоката. Велинов даде заявка, че ако се промени обвинението, то клиентът му може да се съгласи на споразумение с прокуратурата признавайки вината си. Това автоматично му гарантира намаление на присъдата с една трета. При липса на криминално минало Михайлов е много вероятно да получи доста по-малко от максималните 5 години затвор, обясняват юристи. Те припомнят, че за „наши хора” е обичайна практика съда да им наложи наказание, което съвпада с времето прекарана в ареста. Така Васил Михайлов може да не прекара и един ден в затвора като осъден престъпник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.