Ново 20! Христо Грозев разследва опит за покушение срещу себе си

0

Христо Грозев съобщи в интервю, че разследва пазара за поръчкови убийства на Кремъл, които включват и опити за покушение срещу него. Той не конкретизира колко опита е имало досега. В края на февруари стана известно, че Австрия го е предупредила, че се готви атентат срещу него от местна криминална групировка и че има арестувани.  

В интервю за рускоезичния тв канал Дождь, който в момента е базиран в Холандия, Грозев разказва за новата тактика на Кремъл. Грозев е застрашен, след като заедно с „Белингкат“ направи няколко материала за методите на ФСБ и ГРУ и отравянията с „Новичок“. Неговото разкритие за атентаторите на Алексей Навални, които се опитаха да го отровят през лятото на 2021 г., е поводът за документалния филм „Навални“ на CNN. Филмът получи „Оскар“ за 2023 г. Заради заплахите за живота му Грозев бе принуден да напусне Виена, където живееше. „Заплахите срещу мен не са спирали и няма да спрат. Напълно наясно съм с това. Но ситуацията е различна, защото с нашите разследвания ние напълно разбихме отдела за убийствата на ГРУ. Затова Кремъл предприе друга тактика – свързва се с криминални групировки в чужбина и им възлага атентати. Дори и да разкрием една групировка, винаги има друга, която е готова да заработи пари по този начин. Ситуацията е странна, защото да се опитваш да разследваш опита за собственото си убийство прилича на лекар, който иска да оперира сам възпаления си апендицит. Това донякъде влияе и променя възприятията“, казва Грозев пред „Дождь“. 

Цялото интервю, в който разказва за „Оскара“, за речта на Навални и за разследването кой се опитва да го убие по поръчка на Кремъл.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.