Докъде стигнахме?! Партийни водачи ще бъдат глобени за призиви към насилие

0

Наказания наложи Централната избирателна комисия (ЦИК) на двама участници в изборите заради призиви към насилие и антисемитска реторика. Парични глоби ще понесат Боян Расате, който оглавява „Български национален съюз – Нова демокрация“, и Венцислав Ангелов-Чикагото, водачът на „Народна партия Истината и само истината“.

От Съвета за електронни медии (СЕМ) са сезирали изборните комисари, че двамата партийни лидери са заплашвали с насилие политически активисти и групи граждани.

По отношение на Расате става въпрос за участието му в предаването „Панорама“ на БНТ, излъчено на 10 март. „Дали ще ги бесим, дали ще ги обезглавим, дали ще ги разстреляме, дали ще ги съдим и ще ги вкараме в затвора…“ – това е цитат от Расате, приложен в сигнала на медийния регулатор към ЦИК.

По-късно днес комисарите установиха ново нарушение на Расате – този път по БНР, където е отправил обидни реплики срещу „джендърите“ и ромите. Съответно, водачът на БНС-НД беше санкциониран отново – за това, че използва „унизителен за малцинствата език“, както преценяват от ЦИК.

Чикагото пък е хванат в предаването „Референдум“ на БНТ от 7 март не само да говори за насилие, но и да отправя антисемитски послания. „Ще дойдат бесилките и ще ги изпънем на жълтите павета, предупредете Румен Радев, Бойко Борисов и Делян Пеевски, и цялата ционистка сган, че идва нов Нюрнбергски процес … Призовавам цялата ционистка сатанинска сган и ционистите от малката държава Израел да напуснат България.“ – това е казал, цитиран от СЕМ, водачът на „Народна партия Истината и само истината“.

ЦИК разгледала доказателствата, пратени от регулатора. Комисарите прецениха, че са нарушени забраните в Изборния кодекс за агитация, застрашаваща живота и здравето на гражданите. Сега председателят на ЦИК следва да състави актове на двамата за нарушенията. Глобите в закона варират между 2000 и 5000 лв.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.