Турция ври и кипи: Сблъсъци между полиция и участници на площад Таксим в Истанбул (ВИДЕО)

0

Силите по сигурността в Истанбул разпръснаха множеството демонстранти, които участваха снощи в 21-ия вечерен феминистки поход, организиран по повод Осми март, Международния ден на жената, на централния площад Таксим. 

Имаше сблъсъци с полицейските части, които използваха сълзотворен газ, а много жени бяха влачени по земята, удряни с палки.

Последваха арести, но не се съобщава точният брой на задържаните, сред които имаше и мъже участници.

Традиционният поход-демонстрация се организира от платформа, обединяваща женски граждански организации и ЛТБТ общности в Турция. По данни на вестник „Джумхуриет“ в него са участвали няколко хиляди души.

През деня управата на район Бейоглу забрани провеждането на демонстрацията на площад Таксим. Затворени бяха спирките на метрото в района. Полицията блокира улиците около централния булевард Истиклял, отвеждащи към Таксим. Самият площад беше ограден с железни бариери, разположени бяха полицейски коли за разпръскване на вода и сълзотворен газ.

Въпреки забраните внушително множество от няколко хиляди души, преодолявайки полицейските блокади, се включиха привечер в похода. 

”Гневни сме, в траур сме, но протестираме. Оставка на правителството. Бягай, Тайип, ние жените идваме”, скандираха участничките, визирайки президента Реджеп Тайип Ердоган.

От името на участниците бе прочетено обръщение до обществеността и медиите. В него се призоваха властите да приемат закони срещу убийствата на жени и в защита на жените, да се гарантира равенството между половете, свобода на словото и печата. Специално бе подчертано, че Турция трябва да отменени отказа си от Истанбулската конвенция за защита на жените.

Площад Таксим бе разчистен от полицията, но загражденията останаха. 

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.