Босът на „Килърите“ Георги Вълев давал 5 млн. лв. рушвет, за да го помилва президента

0

Мафиотът, явил се с пура и с тъмни очила в съда, възложил серия от убийства на Пешо Сумиста и Васко Кеца

Колосален подкуп в размер на 5 милиона лева, за да бъде помилван с указ на президента Румен Радев, е предлагал многократно през последните 3-4 години чрез различни посредници осъденият на доживотен затвор бос от бандата „Килърите“ Георги Вълев. Това разкрива източник на „Уикенд“  от Министерството на правосъдието. Според думите му, Вълев е пробвал да въвлече в отчаяния си план за измъкване дори шефът на затвора в Ловеч и заради това през 2018 г. било взето решение да бъде преместен в пандиза в Плевен.

„Макар да е било докладвано от администрацията на затвора в Ловеч, че Георги Вълев предлага огромни подкупи за ходатайство и придвижване на молба за помилване до президентската институция, от София се взе решение той да бъде преместен в Плевен. Тогава тръгна слух, че е опитвал да организира бягството си от пандиза и че е влязъл в

преговори с надзиратели от ловешкия затвор,

които да му помогнат да избяга“, разказва пред „Уикенд“ служител от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ към Министерство на правосъдието.
Около позабравения в последно време Георги Вълев отново се разшумя преди дни, след като босът от бандата за поръчкови убийства „Килърите“ се появи като Дон Корлеоне пред Административния съд в София област, конвоиран от половин дузина униформени служители.
Захапал пура в уста, дегизиран със слънчеви очила и с шапка „Борсалино“ и надянал тениска с лика на Че Гевара, Георги Вълев привлече вниманието към себе си и стана повод за напрежение в Министерството на правосъдието, след като снимката му обиколи медиите и бързо се превърна в хит в социалните мрежи. Последва обяснение от подопочените на служебния министър Крум Зарков, в което се наблягаше на факта, че „тютюневите изделия“ и слънчевите очила не са забранени за лишените от свобода. „Уикенд“ обаче научи, че всички шестима служители от Главна дирекция „Охрана“, ангажирани с конвоирането на Георги Вълев, са дисциплинарно наказани с финансови глоби за

допуснатата брутална гангстерска демонстрация.

През пролетта на 2017 г. Георги Вълев, заедно с Петър Стоянов – Сумиста и Васил Костов – Васко Кеца, бивш бодигард на разстреляния сикаджия Бай Миле, бяха окончателно осъдени от Върховния касационен съд на доживотен затвор като тартори на бандата за поръчкови убийства „Килърите“.
Триото е отговорно за 2 поръчкови убийства – на търновският адвокат Петър Лупов и на шуменският сенчест бизнесмен Румен Рачев. Юристът Лупов беше ликвидиран на 25 март 2009 г. на излизане от кантората си във Велико Търново, когато наемник изпразни 5 куршума в главата му. Четири месеца по-късно в Шумен на излизане от болницата беше ликвидиран някогашният бос от групировката СИК Румен Рачев. Двама наемни убийци причакаха Рачев на 3 юли 2009 г. пред стълбите на лечебницата в Шумен и

напълниха тялото му с олово.

Впоследствие стана ясно, че и двете екзекуции са свързани с многомилионен спор за преразпределяне на активите на фалиралата „Тракия банк“, погълната в края на 90-те години на миналия век от банкера Емил Кюлев. Той също е покойник, след като бе застрелян на 26 октомври 2005 г. от наемник на светофар на оживения столичен булевард „България“. Бандата „Килърите“ беше разследвана и за екзекуцията на Кюлев, но годни доказателства за това убийство не бяха намерени.
След като Кюлев е ликвидиран, а вдовицата му Весела наследява империята ДЗИ, търновският лихвар Георги Вълев, който някога бе сред собствениците на „Тракия банк“, завежда дело срещу ДЗИ банк с искане за

имоти на стойност над 30 милиона лева,

някога принадлежали на „Тракия банк“. Заради съдебните дела Весела Кюлева и наетия като нейн финансист медиен олигарх Иво Прокопиев не могат да финализират продажбата на ДЗИ банк на гръцка финансова структура, макар да е сключен договор за 157 милиона евро в края на 2006 г.
В дългият съдебен спор между Кюлева и Георги Вълев активна роля играе разстреляният впоследствие адвокат Лупов, който представлява интересите на търновския лихвар. Опитите на Иво Прокопиев да накара Вълев и останалите акционери на „Тракия банк“ да се откажат от делата срещу обезщетение първоначално удрят на камък.
През есента на 2007 г. Прокопиев и съпругата му Галя, заедно с децата си изчезват от страната и се изнасят за няколко месеца в Сингапур. Казват, че това се случва, след като разградският медиен бос е предупреден от висши ченгета, че Пешо Сумиста, който е приближен до Георги Вълев, подготвя екзекуцията на Иво Прокопиев. Медийният олигарх трябвало да бъде разстрелян в центъра на София в близост до офиса си от Владимир Филев, на когото са обещани

50 000 лева, ако ликвидира Прокопиев.

Филев, който е родом от Червен бряг, е нает от Васил Костов – Васко Кеца, сподвижник на Пешо Сумиста и човекът, който открива изпълнители за моките поръчки на „Килърите“. Иначе главата на босът на „Капитал“ е оценена на 300 000 лева от Георги Вълев, който поръчва убийството на Сумиста.
В крайна сметка Иво Прокопиев и Весела Кюлева успяват да се оправят с проблема, като постигат извънсъдебно споразумение с Георги Вълев и му плащат 3 милиона лева, за да оттегли исканията си за част от акциите на ДЗИ банк.
Милионите обаче изпокарват жестоко Георги Вълев с адвоката му Петър Лупов и с шуменския сенчест бос Румен Рачев, който също е имал дялове в някогашната „Тракия банк“. Адвокатът Лупов настоява да получи 20% от прибраните 3 милиона лева, каквато е била предварителната му договорка с акционерите от „Тракия банк“. Румен Рачев пък е недоволен от 3-те милиона и настоява за нови преговори с Кюлева, като според думите му тя трябвало да плати поне 10 милиона. Вместо да дели парите, Георги Вълев решава да се отърве от доскорошните си сподвижници. Така само за 4 месеца през 2009 г. са елиминирани и адвокатът Лупов, и сикаджията Рачев.
Двете убийства, които бяха доказани и за които Вълев, Стоянов и Васко Кеца бяха осъдени на доживотен затвора, обаче са малка част от екзекуциите на „Килърите“. Пешо Сумиста и Васил Костов бяха

разследвани за още три разстрела,

които все още се водят неразкрити. Смята се, че поръчкие за всички екзекуции на групата на Пешо Сумиста са идвали от Георги Вълев.
„Бандата ликвидира енергийният бос Борислав Георгиев, който беше изпълнителен директор на дружеството „Атоменергоремонт“, самоковският крими герой Юри Галев и кметът на Елин Пелин Янко Янков. Те стоят и зад убийствата на наемниците Владимир Филев и Георги Георгиев“, признава пред „Уикенд“ столичен антимафиот.
След като беше осъден на доживотен затвор, Георги Вълев заведе множество дела срещу институции и отделни лица. Срещу тях осъденият на доживот е предявил отделни парични искове като претенциите му са предимно за нарушаване на човешките права. За всяко от заседанията, Вълев е конвоиран под засилена охрана от полиция и жандармерия. Назначавани са му и служебни защитници и всички разноски по делата му са за сметка на българските данъкоплатци. Иначе богатството на Вълев се оценява на над 30 милиона лева. Твърди се, че след осъдителната присъда на Георг Вълев, с милионите му оперира неговия брат Таню Вълев – Чирпанския.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.