2 години не стигнаха на съда да напише мотиви за присъдата на Камен Куката

0

Плевенският бос може да осъди държавата за бавно правосъдие

Камен Балбузанов-Куката въобще не е самохвалко, когато разправя наляво-надясно, че е близък с влиятелни магистрати. Животът доказва, че плевенският кримибос и студент по право в никакъв случай не лъже.

Оказва се, че две години не стигат на съдии от закрития вече Апелативен спецсъд, за да напишат мотиви за неговата присъда. Затова тя не може да бъде обжалвана във Върховния касационен съд, а продължава да е висяща. За това разказват пред „Уикенд” адвокати, които са категорични, че преди време делото на Куката е минало през втора инстанция, но още не е окончателно приключено.


Балбузанов беше арестуван на 24 април 2017 г. и го обвиниха, че е шеф на банда за рекет, побои и насилие. След това процесът срещу него се проточи 4 години, като той преживя този период в ареста. Въпреки че обвинението срещу него звучеше респектиращо – бос на организирана престъпна група – накрая му дадоха 4 години затвор – точно толкова, колкото беше изкарал в ареста. Ясно е, че иначе можеше да осъди държавата.


Друг скандален момент е, че въпреки гръмките обвинения за изнудване и побои, Куката получи наказание само за кражбата на надуваем замък от плевенски парк, касов апарат и 30-метров разклонител.


Въпросната присъда, прочетена от съдийката Лидия Георгиева, обаче не е окончателна. Следва обжалване в Апелативния спецсъд, където делото се гледа във времената на изолация заради Ковида от състав с председател Веселина Вълева, заедно с още две съдийки. Трудно е обаче да се открият следи от това дело, категорични са източниците ни. Те допълват, че съдебният състав, след закриването на спецсъдилищата, е разпилян по други места и трябва специално да се събере, за да пише мотиви. А това е непосилна задача.


Затова пък делото не може да стигне до Върховния съд и да се сложи окончателно точка. Как прокуратурата да обжалва присъдата във ВКС, след като не са известни мотивите на Апелативното ниво.


Юристи с опит прогнозират, че Камен Балбузанов сега е в правото си да заведе дело за бавно правосъдие срещу държавата. Той, разбира се, ще го спечели, казват източниците ни. Те си задават логичния въпрос – още колко ли имена от крими хрониката са в неговото положение?!
Балбузанов-Куката е пуснат на свобода през май 2020 г. Ако вече е взел диплома по право, а това беше един от мотивите да иска да го пуснат от ареста през онези 4 години, за да изучава тънкостите на юридическата наука, той спокойно може да стане адвокат.


И защо не, нали се оказа, че Блабузанов в крайна сметка не е никакъв бос на банда и въобще няма никаква банда, нито пък има изнудвани земеделци по селата в Плевенско. Да отбележим, че мотивите на онази присъда за 4-те години затвор, написани в Специализирания съд, се простират на 236 страници. Горе-долу такъв е обемът на „Мъртви души” на Гогол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.