Митьо Очите е истинският бос на каналджиите с камиона ковчег

0

Главатарят на бандата, погубила 18 афганистанци, работи под шапката на Морския Ал Капоне

Несебърският наркомафиот Димитър Желязков – Митьо Очите стои в дъното на покъртителната драма с 18 загинали афганистанци, натъпкани в тайник на камион от каналджии и зарязани край софийското село Локорско, научи „Уикенд“ от няколко независими един от друг свои източници. Според думите им Морския Ал Капоне е реалният бос на арестуваната банда каналджии, а официално обвиненият като тартор на групата трафиканти Виктор Кузмов е работел като наемник под шапката на Димитър Желязков.

Ужасяващият криминален инцидент с 18 загинали афганистанци се случи на 17 февруари, когато жители на софийското село Локорско засичат край пътя зарязан товарен камион и подават сигнали към полицията. От камиона ковчег бяха извадени телата на 18 млади мъже, задушили се от липсата на кислород в тайника на возилото. Други 34 бежанци, повечето от които непълнолетни момчета, бяха спасени на косъм от ужасяваща смърт. Всички оцелели бежанци са в тежко психологическо състояние след

преживения ад в камиона ковчег,

в който са прекарали близо 7 часа.
За жестоката смърт на бежанците до този момент са обвинени шестима човека начело с бургаския бизнесмен със сенчеста репутация Виктор Кузмов, шофьора на камиона ковчег Атанас Атанасов и навигатора от смъртоносният курс Християн Дунгаров. Сред обвиняемите е и прочутият с контактите си в бургакия ъндърграунд Валентин Христов, който е женен за Десислава Христова, сестра на популярната сред младото поколение попизпълнителка Христина Христова – Тита. Другите двама обвиняеми са Тачо Тачев и Петър Колев, които са изработили тайника на камиона ковчег в автосервиз в бургаското село Каблешково.
Впечатляващ детайл, подозрително игнориран до този момент от разследващите е, че за поне трима от арестуваните за трагедията край Локорско има оперативна информация в масивите на МВР, че са

част от структурата на Митьо Очите.

Босът на бургаската мафия Димитър Желязков отдавна е сочен като основна фигура в трафика на бежанци от Турция към Сърбия, само за последната година „Уикенд“ на два пъти е писал за ключовата му роля в каналджийския бизнес. Твърди се, че Димитър Желязков е човекът, с когото влиятелна мафиотска кюрдска фамилия работи съвместно в България по линия на каналджийството.
„Митьо Очите обезпечава маршрута на влизащите нелегално в страната ни афганистанци. Неговата роля е да преведе мигрантите до Сърбия, срещу което получава по 3000 евро на човек, но само при успешно транспортиране до западната ни съседка. Криминалната мрежа на Митьо Очите работи само с афганистанци и с кюрди и не прекарва сирийци и африканци през България. В тази мафиотска организация участват високопоставени началници и редови служители от „Гранична полиция“. Каналджийският бизнес на Очите е така структуриран, че разследващите трудно могат да достигнат до него без използването на специални разузнавателни средства и внедряването на вътрещен човек в бандата“, разкрива схемата на Морския Ал Капоне отлично информиран източник на „Уикенд“, който по обясними причини не желае да разкриваме самоличността му.
Според думите му, от трафика на бежанци Димитър Жеязков

печели по над 1 милион евро месечно.

Смята се, че използваните като шофьори, навигатори и „организатори-бушони“ наемници каналджии прибират половината от сумата, която достига до Митьо Очите. Наши източници твърдят и друго – че при вербовката си като каналджии наемниците получават уверения, че ако случайно бъдат заловени, впоследствие ще се сдобият с условни присъди, а глобата им от 5000 лева за каналджийство, която обикновено се налага от съда, ще бъде поета от „организацията“.
Именно ниските осъдителни присъди, които закона в България предвижда за каналджийство, са сред основните причини мафията у нас да навлезе в бизнеса с трафик на мигранти. „От един-единствен курс могат да се изкарат 20 000 евро, а когато те заловят и ти е за първи път, почти сигурно се отърваваш с условна присъда. Няма по-доходоносно и безопасно крими престъпление от каналджийството“, простодушно признава пред „Уикенд“ бандит от Видин, наскоро заловен да прекарва бежанци.
Трагичната смърт на 18-те бежанци от Афганистан обаче може да насочи прожектора към мафиотската структура на Митьо Очите, стига разследването да няма за цел да покрие ролята на Морския Ал Капоне, коментират източници на „Уикенд“ от бургаския ъндърграунд.
Според наши информатори,

връзката на Митьо Очите с каналджиите

може да бъде прихваната чрез посоченият като организатор на канала Виктор Кузмов. 52-годишният мъж е дългогодишен собственик на популярния в Бургас нощен бар „Кашмир“, смятан за неофициално владение на Димитър Желязков и свитата му.
От около 2 г. Виктор Кузмов не се води собственик на заведението, но в Бургас е публична тайна, че сенчестият бизнесмен е близък приятел на Митьо Очите. Запознати твърдят, че Кузмов, който е интериорен дизайнер, е обзавел имението на Димитър Желязков в Кошарица, а също и няколко хотела в Несебър и в Слънчев бряг, собственост на приближени до Митьо Очите бизнесмени със сенчеста закваска.
Интересна подробност от престъпната биография на Викнор Кузмов е, че за последната година и половина той

на два пъти е залавян да прекарва мигранти

и то в големи групи от по над 15 човека, като и за двете престъпления е получил обща осъдителна присъда от 5 месеца. Излязъл от затвора предсрочно в средата на 2022 г.
Връзка, макар и непряка, свързва Митьо Очите и с шофьора на камиона ковчег Атанас Атанасов. Според запознати, Атанасов е родственик на популярния в Бургас автокрадец Стоян Атанасов – Пижака, който преди няколко месеца беше арестуван и обвинен за препродажбата на поне 39 крадени луксозни автомобила към Турция и Близкия Изток. Според прокуратурата, 55-годишния Пижака, съвместно с дясната си ръка Александър Александров – Сашо Полицая и Иван Киров – Мисирката, пренабивали номерата и рамите на откраднати в България и в държави от Европейския съюз луксозни автомобили, след което ги препродавали в Турция. Твърди се, че тази криминална схема също е минавала с участието на Митьо Очите.
В Бургас сочат и избягалият, но арестуван в Гърция по случая със задушените край Локорско мигранти Валентин Христов като човек от обкръжението на Димитър Желязков – Митьо Очите. Твърди се, че здравенякът, който е женен за сестрата на поппевицата Тита – Десислава, управлява верига от автомивки в морския град с протекциите на Митьо Очите, с когото движел и съвместен бизнес с петролни продукти. Официално фирмена свързаност между Морския Ал Капоне и Валентин Христов няма. Мнозина обаче подмятат, че всъщност не интериорният дизайнер Виктор Кузмов, а зетят на Тита, е човекът, който е играл ръководна роля в злочестата каналджийска мрежа на Митьо Очите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.