Две убийства на дъщери от бащите им потресоха Пакистан

0

Две отделни убийства на момичета от бащите им потресоха и възмутиха Пакистан, където се наблюдава ръст при насилието, основаващо се на пола, предаде ДПА.

Полицията в северозападен район на страната днес е арестувала баща, убил 18-годишната си дъщеря, след като видял видео, в което тя танцува, каза представител на местните власти. Бащата се разгневил, след като гледал видеото, което било публикувано в социалните медии без съгласието на момичето, добави представителят, като се позова на майката на убитата.

Часове по-късно 19-годишно момиче е било застреляно от своя баща пред входа на съда в град Карачи, защото се омъжило за мъж по неин избор, каза полицейски служител.

Тези поредни случаи хвърлят светлина върху т.нар. „убийства на честта“ – жестока практика сред някои групи в консервативното ислямско общество, посочва ДПА. По информация от Комисията по правата на човека на Пакистан всяка година в страната около 1000 души убиват свои близки роднини под претекста, че пазят честта на семейството си. В повечето случаи убиецът се отървава без наказание заради ислямска клауза в пакистанските закони, която позволява на роднините на жертвата да помилват извършителя, посочва правозащитната организация „Амнести интернешънъл“.

Според Комисията по правата на човека на Пакистан през 2016 г. в страната е бил приел закон, по силата на който спорната клауза е била отчасти премахната, но това не се е оказало достатъчно, за да бъде прекратена практиката.

„Базираното на пола насилие е епидемия в Пакистан“, написа в „Туитър“ политичката Шаза Фатима Хауаджа. „Това са предотвратими убийства, ако държавата и обществото обърнат внимание на манталитета, който стои зад тях“, добави правозащитничката Сара Малкани.

Източник: „Дарик“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.