Неплатени 70 лв. такса бетонираха „Евролаб“ на ГКПП „Кап. Андреево“

0

Скандално бездействие на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) оставя частната фирма „Евролаб 2011“ на граничния пункт Капитан Андреево. Това става ясно от решение на Върховния административен съд, с което е спряно искане за анулиране на договора на фирмата за наем.

От него става ясно, че БАБХ, когато беше под контрола на Христо Вълчанов, не е внесла нужната такса от 70 лева, за да обжалва първоначалното решение на съда, с което се спря предварителното изпълнение на заповедта на тогавашния изпълнителен директор на агенцията Христо Даскалов, с която се изискваше фирмата да напусне незабавно наетите помещения. Припомняме, че фитосанитарният контрол, който бе под контрола на „Евролаб“ цяло десетилетие, доведе до скандала около „Капитан Андреево“. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) си върна контрола и разкри редица злоупотреби на частната компания, стигна се до заплахи и твърдения за подкуп от бившия ръководител проф. Пламен Моллов към Даскалов.

От последното решение на ВАС става ясно, че Вълчанов е следвало да приложи към касационната си жалба документ за платена държавна такса. Такъв документ не е представен по делото в срока до 21.11.2022 г., въпреки че това е било изрично указано с разпореждане от 08.11.2022 г.

От съда подчертават, че на Христо Вълчанов му е било изрично казано, че при неизпълнение на указанията касационната жалба ще бъде върната. Установява се, че документ за внесена държавна такса е бил изпратен по пощата едва на 30.11.2022 г. – в деня на постановяване на обжалваното определение на АССГ, и е получено в съда на 02.12.2022 г. – след постановяване на обжалваното определение.

Припомняме, че на 5 декември 2022 г. от „Продължаваме промяната“ внесоха сигнал до ДАНС във връзка с възможно престъпно бездействие на Агенцията по храните. В него бе посочено именно неплащането на държавна такса за въпросното дело. В същия ден Христо Вълчанов бе освободен от поста, който бе зает от Иван Шиков

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.