Хищни адвокати ли ще приберат обезщетенията за разменените бебета?

0

Претенциите на двете майки за 600 000 лв. от болница „Шейново” едва ли ще бъдат уважени от съда, но защитниците им си гарантират солидни приходи

Ще е цяло чудо, ако майките на двете разменени бебета в болница „Шейново” видят дори и хиляда лева от огромните обезщетения, за които претендират, обяви пред „Уикенд” известен столичен адвокат с опит в подобни дела.

„Боя се, че двете жени може да станат жертва на недобросъвестни колеги, чиято цел е да изсмучат каквото могат, без да им пука особено за трагедията на семействата“, коментира юриста. Повод за съмненията му е размера на обезщетението от по 300 000 лв., което защитниците на двете семейства обявиха, че ще искат от лечебното заведение. След отказа на Столична община, чиято собственост е злощастната АГ-болница да плати парите, случаят ще се реши в съда. Дали обаче магистратите ще одобрят напълно техните претенции е доста съмнително.


„Няма спор, че преживените от двете семейства страдание, болка и стрес са огромни, но едва ли ще се намерят магистрати, който да им присъдят исканите пари. У нас подобни суми не се дават дори и на близките на хора, загинали след лекарски грешки или катастрофа. Дори при смърт на дете обезщетението не надминава 200 000 лева, при загуба на орган или инвалидизация, сумите са между 40 и 80 хиляди”, коментира опитен адвокат. По думите му, справедливото обезщетение за родилките е в размер на между 60 000 и 80 000 лева за всяка от тях.


По думите му, за несъстоятелността на претенциите няма как да не са наясно и адвокатите на двете майки, които са и хората, определили размера на сумата. Друг е въпроса дали те имат интерес, да споделят това със своите клиентки. У нас тарифите на адвокатите зависят от материалният интерес по делото. В случая с исканите 300 000 лева, минимумът, определен с решение на правителството, е около 7000 лева. И това е само за една съдебна инстанция. В случай, че от болница „Шейново” обжалват, парите за адвокатите скачат двойно.


Осемте хиляди са само минималният хонорар. Законът обаче дава право на всеки адвокат да си завишава произволно сумата, колкото му душа иска. Обичайна практика на т.нар. адвокати хищници е да пробутват на своите клиенти договор от десетки страници, в които парите за хонорара им са скрити зад куп скучни параграфи. Клиентите са принуждавани да подпишат на секундата, с обяснението, че това е стандартен договор, който не си струва да се чете. Дали такъв е случая и при двете родилки, предстои да разберем.


От изявите по медиите на едната майка – ромката Севда Михайлова, стана ясно, че тя едва ли има познанията да схване всички усукани детайли в договора със своя адвокат Тодор Мангъров. Именно Мангъров първи внесе иск за огромната сума в болница „Шейново”. Отговорът от юрисконсулта на лечебното заведение, че исканите пари са нереални, бе посрещнат с усмивка от защитника на Севда Михайлова, който избълва куп общи фрази за нечовешките страдания, които неговата клиентка е преживяла.


Дори и минималният хонорар от 7000 лв. е само част от парите, които Мангъров и защитника на другата родилка ще заработят. За всяко явяване но съдебно заседание, дори и то да се отложи, те могат да си начислят преспокойно по още хилядарка. Така накрая, дори и да я карат по минималната тарифа, цялата сума може да скочи до над 20 бона. Както се казва, дори и това не е краят на изваждането, което чака двете родилки. За да започне делото, те трябва да внесат 4% държавна такса. В случая с исканите от тях 300 000, това са по 12 000 лева. Дали ромката Севда Михайлова може да си ги позволи е друг въпрос.


При подобни казуси е честа практика държавната такса и останалите разноски по делото да се поемат от адвоката, но за „услугата” си той иска от своя клиент да му плати между 40 и 60% от присъденото обезщетение.


„Дано не съм прав, но ако съдът определи на родилките обичайните 30-40 000 лева като обезщетение, то може да се окаже, че те не стига дори да платят на своите адвокати. Тук дори не говорим за възможността, колегите ми да са си определили хонорари от по стотина хиляди лева, каквато практика имат не един и двама измамници с адвокатски права. Знам за случаи, когато след края на делото, такива адвокати започват да съдят своите клиенти за огромните си хонорари, които не могат да се покрият от присъденото обезщетение”, коментира с възмущение пред „Уикенд” столичен юрист.


Случаите на измамени хора от алчни адвокати по дела за обезщетение са стотици. Сред юристите дори се говори за т.нар. адвокати преследвачи на линейки, които се вихрят по казуси с хора пострадали при пътни инциденти. Безскрупулните типове дори са си направили някаква асоциация на пострадалите при катастрофи и обещават безплатна помощ на близки на загинали или ранени. Помощта обичайно се изразява до насочване към „супер печен” адвокат, който щял да им издейства обезщетение от стотици хиляди левове. Вярвайки на дадената им от „доброволците” в асоциацията препоръка, не малко роднини на пострадали падат доброволно в капана. Без дори да се замислят или четат представеният им договор, те подписват, разчитайки, че всичко останало ще се свърши от него. То така и става, но на каква цена?!


Оказва се, че адвокатския хонорар е между 50 и 70 процента от бъдещото обезщетение. Дори и близките да се усетят преди края на делото, те няма как да се измъкнат от лапите на алчния юрист. В договора има специална клауза за неустойки. За да се откажеш от услугите на адвоката, дължиш обезщетение между 10 и 20 000 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.