Как Баневи пазят имотите си от ЧСИ-та?

0

Нереално високи цени отблъскват купувачите на търговете

Скандалното семейство Евгения и Николай Баневи, след като осъди България в Страсбург, още преди делото срещу самите тях да е приключило в София, са на път и да опазят имотите си непокътнати. Това обясняват запознати със съдебната сага. При нивото на правосъдието у нас, това едва ли ще е особено голяма изненада, пише „Уикенд“.

Специално около имотите на олигарха обаче източниците ни са забелязали интересен детайл. Вещото лице – някоя си инж. Кичка Кателиева, която е електроинженер и лицензиран оценител на имоти и предприятия, дава нереално високи цени. С това на практика се блокират продажбите.
За да не сме голословни, ще посочим два примера. За резиденцията на Баневи в „Бояна”, която е извадена за продан преди 2-3 години, инженерката дава тройно по-висока цена в сравнение с другите двама оценители, обясняват източниците ни. Накрая се изчислява средната сума, посочена от трите вещи лица и тя успешно отблъсква евентуални купувачи.


През 2019 г. къщата на Николай и Евгения Баневи в „Бояна” беше предложена с начална цена от над 5,8 млн. лева. При това тези милиони се искат само за постройката, без мебелите и без земята под нея, а също и без двора от над 11,5 декара. Разбира се, няма желаещи.


Следващият имот, с който се залавя посочената от Баневи оценителка Кичка Кателиева, е къмпинг „Каваци”. В експертизата си сега тя посочва, че в мястото имало 400 тополи. Това, разбира се, не е вярно. Запознати казват, че тополите са едва около 20-тина. Оценката на къмпинг „Каваци”, която госпожа предлага, е 7 млн. лева, без ДДС. В същото време колегите й преценяват, че началната тръжна цена за мястото трябва да бъде значително по-малка, около 2 млн. лева. Предстои да видим дали ще се стигне и този път до продажба на къмпинга.
Миналата година частен съдебен изпълнител пак беше извадил за продан „Каваци”, заради натрупаните задължения на Баневи към кметството в Созопол. Оказа се, че те с години не са плащали данък сгради и такса смет и така са се натрупали над 800 хил. лева дългове. Баневи, разбира се, твърдяха, че сумата била нереална.


Тогава по-голямата част от къмпинга беше предложена за 2,9 млн. лева, а друга – по-малка част, беше с начална цена от малко над 270 хил. лева. В крайна сметка отново без краен резултат. През далечната 2010 г. „Каваците” са извадени за пръв път за продан, като тогава имотът е оценен на по-малко от 500 хил. лева. Преди време Баневи пък заплашиха, че ще заведат дело срещу държавата в Страсбург и за „престъпно бездействие” по казуса с къмпинг „Каваци”.


Интересно обаче кой точно е демонстрирал „престъпното бездействие” спрямо къмпинга! Банев приватизира в силните си години „Градина”, „Каваци”, „Веселие”, „Златна рибка”, „Черноморец”, резиденция „Созопол”, ресторантите „Винарска изба”, „Механа” и „Хоризонт” и още много други апетитни обекти. Взема ги всички заедно, понеже по онова време тази собственост на някогашния „Балкантурист” се води на една и съща туристическа компания – „Хелио тур С”. Да припомним, че за къмпингите тогава има претенции и РМД с шеф Панайот Рейзи, бъдещия кмет на Созопол. Банев обаче чрез „АКБ Форес” заграбва и акциите на РМД-то. В крайна сметка за къмпингите той трябва да плати 700 000 долара, но дава само 70 хил. долара, като обещава да внесе остатъка от сумата по-късно. И досега парите не са довнесени, както не са плащани с години и данъци за тези имоти. Впрочем, запознати казват, че Баневи не са забили и един пирон в къмпинга. Затова пък претенциите им, че са собственици на това място са огромни.


Разбира се, олигархът отдавна вече е успял да разпродаде приватизираните от него ресторанти на бившия „Балкантурист” в Созопол, получени покрай „Хелио тур С”. Няма данни и за тях да е бил грижовен стопанин.


Припомняме, че Николай Банев и Евгения Банева бяха арестувани с гръм и трясък във Франция през октомври 2018 г. Делото срещу тях обаче надживя специализирания съд и си стои все на едно място от много време – разпитват се свидетели. Кога ще завърши този процес, вече не е ясно, нищо чудно да бъде приключен по давност. Разбира се, принос за това протакане имат и подсъдимите. Миналата година те се явяваха без адвокати и така отлагаха делата. За разлика от първото заседание на съда, на което бяха придружени от цял екип именити и скъпо платени защитници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.