Случайност или преднамереност: Вътрешният министър на Украйна загина в катастрофа с хеликоптер

0

Министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски загина в хеликоптерна катастрофа тази сутрин. Инцидентът се случил в град Бровари, Киевска област, където вертолетът се е разбил в близост до детска градина.

Жертвите са общо 15, включително две деца. Загинали са всички деветима пасажери на борда, сред които са били още вътрешният зам.-министър Евгений Енин и главният секретар на министерството Юрий Лубкович.

Шефът на националната полиция на Украйна Игор Клименко потвърди новината. По думите му още 25 пострадали са настанени в болница, като сред тях има и 10 деца. На място работят екипи на всички спешни служби.

„В град Бровари хеликоптер падна в близост до детска градина и жилищна сграда – съобщи в Telegram и ръководителят на Киевската областна администрация Олексий Кулеба. – По време на трагедията в детската градина са се намирали деца и служители. Има жертви.“

Представител на службите за сигурност съобщи, че правителствената група е летяла с хеликоптера в командировка към „една от горещите точки“ в Украйна.

Бровари се намира на около 20 км североизточно от Киев. Руските и украинските сили се сражаваха за контрола над града в ранните етапи на инвазията на Москва, докато руските войски не се изтеглиха в началото на април 2022 г.

По предварителни данни, причина за авиокатастрофата може да е пилотска грешка – хеликоптерът е летял ниско и е ударил покрива на детската градина. „Скоро ще разберем дали причината за катастрофата е резултат от диверсия, неизправна техника или нарушение на правилата за безопасност на полетите“, заяви съветникът в украинското МВР Герашченко.

СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ОТ ЗЕЛЕНСКИ

По обед своите съболезнования към близките на загиналите изрази украинският президент Володимир Зеленски. Държавният глава съобщи, че е наредил пълно разследване на трагичния инцидент.

„Инструктирах Службата за сигурност на Украйна, в сътрудничество с Националната полиция и други упълномощени органи, да установи всички обстоятелства около произшествието. Всички служби работят на мястото на трагедията.

Моите съболезнования на всички семейства и приятели на жертвите. Денис, Евгений, Юрий, екипа на МВР… истински патриоти на Украйна. Светла им памет. Светла памет на всички, чиито животи бяха отнети от тази черна сутрин“, написа Зеленски в социалните мрежи.

Снимка: Телеграм

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.