Обвиняеми по аферата Nexo обжалват милионните си гаранции

0

Двама от обвиняемите по криптоаферата Nexo, на които прокуратурата повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група зa пране нa пари, данъчни престъпления, компютърни измами и незаконна банкова дейност, са обжалвали размера на паричните си гаранции

Миналата седмица прокуратурата обяви, че Траян Николов, който е главен продуктов и оперативен директор в Nexo, и Калин Методиев, съосновател и финансов директор на платформата, разполагат с 10 дни, за да внесат по 1 милион лева, за да останат на свобода. 

Прокуратурата все още не е депозирала молбите на Николов и Методиев в Софийския градски съд. Той трябва да се произнесе в закрито заседание.

Обвиняемите по случая с криптоплатформата Nexo са общо четирима.  Освен Николов и Методиев, други двама са обявени за международно издирване, съобщи в началото на седмицата говорителят на главния прокурор Сийка Милева. От държавното обвинение не съобщават имената им, но според неофициална информация издирваните са бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и Коста Кънчев, който е сочен и за ръководител на престъпната група.

Според източници от разследването, компанията собственик на Nexo е правила масови транзакции в различни валути към сериозна швейцарска банка. Твърди се, че сметките са на Антони Тренчев и Коста Кънчев, които от лятото на 2022 г. не са влизали на територията на Европейския съюз и Великобритания.

Двамата имат гражданство в Обединените арабски емирства, като Тренчев има и немски паспорт.

Междувременно киберексперти потвърдиха, че стойността на компанията расте и платформата не се е сринала заради разследването. Според тях виртуалният продукт Nexo има обезпеченост, за разлика от пирамидата на Ружа Игнатова, която е класическа схема “Понци”. При Игнатова “One coin” е свързан с класическата “Понци” схема, при която се продава нещо, което няма покритие и обезпеченост. Nexo има платформа, има обезпеченост на монетата “Нексо токен”, обезпечена със стойността на компанията, твърдят експерти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.