7 месеца без следа от Стефан Грозев, точил НОИ чрез фалшиви болнични

0

Бизнесменът Стефан Грозев, който е подсъдим за източване на НОИ чрез фалшиви болнични заедно с ортопеда д-р Георги Кръстев, се укрива вече седем месеца. Поради отсъствието му делото е зациклило на фаза разпоредителното заседание.

При първия опит за провеждането му Грозев напусна залата по никое време и заяви, че трябва да пътува. След това изчезна безследно. Съдията по делото промени мярката му гаранция от 5000 лв. на „задържане под стража“. От онзи момент до ден-днешен, вече седми месец, полицията го издирва, но без успех.

„И до момента нямам представа къде е. Опитах да се свържа с него, но без успех“, коментира пред „Марица“ неговата защитничка адв. Таня Чечкова.

Следващият опит за провеждане на разпоредителното заседание ще бъде направен на 6 март. Шансовете Грозев да се яви са нереалистични, смята адв. Чечкова.

Ако Грозев бъде открит, веднага ще влезе в сила мярката „задържане под стража“ и ще бъде приведен в пловдивския арест. Ако остане в неизвестност, отново ще се наложи обявяването на друга дата.

Припомняме, че схемата за източване на НОИ бе разкрита в края на август 2020-а. Тогава разследващите обявиха пред медиите, че Грозев регистрирал фирма с единствена цел източване. Назначените там служители били използвани, за да сработи схемата и да няма съмнения. Управителят на дружеството получил болнични не само от една лекарска комисия на стойност 54 000 лв. Служителите са упражнявали „професия болен“ и чрез тях са източени 76 000 лв. Установено е, че не са били на преглед и въобще не са боледували.

След като НОИ се усъмняват, подават сигнал в полицията. Така се стига до специализирана полицейска операция, арести и претърсвания на 5 адреса. Фирмата „Джи Еф Ти – България“ ЕООД, която е прилагала схемата, е регистрирана в Индустриалната зона на Харманли. Грозев беше обявен за издирване.

Д-р Кръстев отговаря пред съда за 110 фалшиви болнични и амбулаторни листове. Обвинението на Грозев пък гласи, че източил неправомерно 43 бона. Законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, отнемане на права, както и изземване на имущество. Срещу Стефан Грозев има повдигнато и второ обвинение за лъжесвидетелстване и съзнателно въздействане върху свидетели в хода на разследването. След като престоят му в ареста мина 8 месеца, той обяви гладна стачка. Д-р Георги Кръстев твърди, че не познава Грозев и че ще докаже своята невинност.

Източник: Kriminalno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.