Само МВнР дръзна да осъди удара на Русия по Днипро

0

Българското външно министерство (МВнР) осъди категорично последните руски атаки срещу цивилни обекти в Украйна, които доведоха до смъртта поне 40 мирни граждани в Днипро, сред които 4 деца. Това бе обявено в позиция в профила на МВнР в „Туитър“.

„Пълно осъждане на ужасяващите атаки на Русия срещу гражданска инфраструктура в Украйна, отнели много животи в Днепър и други места. България ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ“, се казва в официалното съобщение. Нещо повече – то завършва с еднозначен призив: „Русия трябва да отговаря за всички извършени престъпления“, както и хаштаг „Заедно за Украйна“.

Това е една от най-категоричните позиции до момента, изразявана от българската държава по адрес на войната в Украйна и агресията на Русия. Специално за последните атаки липсват официални позиции и от президентството, и от служебното правителство като цяло.

Според украинските власти при въпросната атака в събота жилищната сграда в Днипро е била улучена от руска ракета „Х-22“, срещу която противовъздушната отбрана няма възможности за противодействие. От руска страна пък заявяват, че при нейните ракетни удари в събота не са били вземани на прицел жилищни сгради, допълва БТА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.