Газовите фирми ще заведат дела заради двойния аршин на държавата

0

Компаниите от газовата индустрия предупредиха, че ще търсят правата си в съда, ако държавата продължава да неглижира частния сектор „Газоснабдяване“ и да не предприема подкрепящи мерки за потребителите на природен газ.

В декларация до служебния кабинет, до министъра на енергетиката, КЕВР и омбудсмана три асоциации – Българска асоциация Природен газ, Българска газова асоциация и Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород, отправят силни критики за „разрушителната политика на държавните институции към сектора и особено към частната инициатива в него“.

В посочените три асоциации членуват близо 100 компании, с общ оборот за милиарди и 5000 висококвалифицирани служители. Те са инвестирали над 2 млрд. лв. в изграждането на газова инфраструктура от 5000 км в страната, от което енергетиката ни спестява няколко милиона тона въглеродни газови емисии по-малко.

В същото време потребителите на природен газ в страната не получават никаква подкрепа за разлика от другите потребители на енергия – домакинствата на ток и парно, например. „След като държавата вече е предприела намеса в сектор Енергетика , тя трябва да е насочена справедливо спрямо  цялото общество“, посочват от трите газови асоциации. И припомнят, че цените на тока и на топлоенергията за домакинствата са регулирани от КЕВР, но не и за природния газ. В същото време държавата крепи неефективно дружество като „Топлофикация София“ с парите на всички данъкплатци, включително и тези, които ползват природен газ.

Газовата бизнес общност се обявява и против „привилегированото положение на „Булгаргаз“ и „двойнственият стандарт на държавните институции“, който води до намаляване на търсенето на природен газ в страната.

Въпреки наложението през 2018 г. санкции от ЕК в размер на 77 млн. евро държавата е подарила пазара на газ на държавната „Булгаргаз“, се посочва в декларацията на частните газови компании. В резултат от тази политика потреблението на газ у нас намаляло двойно за последните 30 години – от 7.2 млрд. лв. през 1992 г.  на 3.2 млрд. лв. през 2022 г., докато в съседни на нас страни е скочило в пъти за този период.

Подобна държавна политика на практика разчиства пътя за екологично мръсна електрическа и друг вид енергия. Газификацията на 1 милион български домакинства ще спести повече въглеродни емисии от евентуалното затваряне на въглищната енергетика в страната, подчертават представителите на газовата индустрия.

Затова те настояват министъра на енергетиката да предложи на правителството да приеме програми за подпомагане, които да гарантират пълното компенсиране на разликата между действащата регулирана цена на газа и 100 лв. за мегаватчас.

Освен това е наложително да бъдат приети мерки, които да ограничат пазарния дял на „Булгаргаз“, в това число и улесняване на достъпа до газохранилището в Чирен. Бизнесът иска и мерки, които да стимулират развитието на градската газова инфраструктура и развитието на газопреносна мрежа до всички общински центрове.

Ако държавата продължи да бездейства, представителите на индустрията ще заведат дела за непозволена държавна помощ, за претърпени вреди и пропуснати ползи, а също и за противоконституционност на определени актове на държавата. Жалби до съда могат да бъдат подадени както от крайни клиенти, така и от газови компании, посочват от трите газови асоциации.

ОТКЛИК

Омбудсманът Диана Ковачева също призова в края на декември служебния премиер Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен Христов да одобрят справедливи компенсации за всички газифицирани домакинства заради екстремно повишените разходи им разходи.

Преди седмица „Продължаваме Промяната“ (ПП) внесе в парламента проект на решение(link is external), което да задължи служебното правителство да изплаща компенсации за битовите потребители на природен газ през първите четири месеца на 2023 г. От ПП предлагат газифицираните домакинства да получават 50% от разликата между цената на газа за съответния месец и прогнозната цена, определена от енергийния регулатор за съответното тримесечие. Това означава за януари домакинствата на газ ще получат компенсация от около 28 лв. за изразходван мегаватчас.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.