Бързи пари: Трафикирането на един мигрант е около 3000 евро, ВИП услугата достига до 10 000 евро

0

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и представители на МВР представиха информация за съвместната специализирана операция за противодействие на нелегалната миграция. Милева обясни схемата, по която се прекарват мигрантите.

„В Турция, Сърбия и България има основен организатор от всяка една страна. Той има стройна мрежа от хора, които му помагат за престъпната дейност. Има и организатор на трафика, който се грижи за набиране на шофьори и такива, които да се грижат да подсигурят места за настаняване на мигрантите“, каза на брифинг пред медиите Сийка Милева. 

„След като престоят  на територията на българската държава те биват водени до българо-сръбската граница. Там най-големият отговорник се свързва с големият организатор от сръбска страна“, уточни още тя.

„Заплащането се извършва, след като основният организатор от турска страна потвърди, че мигрантите са пристигнали на българо-сръбската територия. Тарифата, която се плаща за трафикирането на един мигрант е около 2000-3000 евро. Предлагат се и т. нар. ВИП услуги, която важи за по-малък брой мигранти – до 5-6 души, като тогава сумата за техния трафик достига до 10 000 евро“, разкри още Милева. 

Тя допълни, че плащането е ставало чрез т.нар. „хавалар“ (което означава – касиер или брокер), който разплащал парите на основния орган. Парите се предавали от ръка на ръка.

„Почти винаги се използват и пилотни коли, които в последно време се управляват от жени, с цел да не буди подозрение“, каза още Сийка Милева. 

В хода на акция „Хавала“, срещу нелегалната миграция и трафика на мигранти, са проверени много лица и адреси. Вече са разпитани множество свидетели и проведени следствени експерименти, с оглед доказване на деянието.

Стана ясно още, че в последно време мигрантите са станали изключително агресивни, като те не се подчиняват на полицейските органи и често пъти у тях са намирани и ножове. 

Заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов заяви, че организаторите са превеждали мигрантите дори с автобуси и кемпери.

Някои от тях дори използвали линейки за превоз, като по време на придвижването си включвали светлинния сигнал, за да симулират, че са лекари, които возят болен пациент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.