Физическа цензура: На всеки 4 дни през 2022 г. е бил убиван по един журналист

0

Убийствата на журналисти и служители в медии са се увеличили с цели 50% през 2022 г. и са достигнали 86 в световен мащаб. Това означава по един смъртен случай на всеки 4 дни, обявиха от културния орган на ООН – ЮНЕСКО.

Миналогодишният ръст идва след три години с по-ниско насилие срещу репортери, като през 2019-21 г. средно на година са убивани по 58 журналисти и представители на медиите.

„След няколко години на последователни спадове, рязкото увеличение на броя на убитите журналисти през 2022 г. е тревожно“, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле в изявление, цитирано от БГНЕС. „Властите трябва да увеличат усилията си, за да спрат тези престъпления и да гарантират, че извършителите им ще бъдат наказани, защото безразличието е основен фактор за този климат на насилие“, добави тя.

ЮНЕСКО установи, че в 86% от случаите никой не е бил изправен пред съда.

Мотивите за убийствата на журналисти включват „репресии за отразяване на организирана престъпност, въоръжени конфликти или възход на екстремизма, както и за отразяване на чувствителни теми като корупция, престъпления срещу околната среда, злоупотреба с власт и протести“, казаха от ЮНЕСКО.

През 2022 г. повече от половината от убитите журналисти (44) са в Латинска Америка и Карибския басейн. 75% от убийствата са станали извън пълномащабни конфликти.

Мексико е най-смъртоносната държава в това отношение с 19 убити журналисти, следвана от Украйна, която се бори с руската агресия и отчита 10 убити. Хаити е на трето място с 9.

ЮНЕСКО установи, че около половината от журналистите, убити през миналата година, не са били на работа и са намерили смъртта си „по време на пътуване, в домовете си или на паркинги и други обществени места, където не са били командировани“.

„Тенденцията означава, че няма безопасни места за журналистите, дори и в свободното им време“, добавиха от ЮНЕСКО.

Освен убийствата, репортерите могат да се сблъскат с „множество форми на насилие“, включително „насилствено изчезване, отвличане и произволно задържане, съдебен тормоз и дигитално насилие, особено срещу жени“, гласят още данните от доклада на културния орган на ООН.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.