Нови шокиращи разкрития: Отриха тясна връзката между Nexo и скандалната HelpKarma

0

Нова порция разкрития за българската компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo, разследвана от прокуратурата в предполагаема схема за пране на пари и измамни дейности.

Разследващите твърдят, че през платформата Nexo, която е свързана с бивш депутат, са минали като оборот 94 млрд. долара. Над 300 прокурори и спецполицаи проверяват дали има данни за пране на пари и данъчни престъпления.

В последните месеци криптобанката е имала проблеми и в Съединените щати заради работа без лиценз.

HelpKarma

Съоснователят на Nexo Коста Кънчев и управителят на „Фондация ХелпКарма“ Константин Кръстев са братовчеди, разкриват от newsbeezer още през 2022 г.

Калин Кънчев, баща на Коста Кънчев, пък е в Управителния съвет на „ХелпКарма“, става ясно още от изданието.


Бащата на Коста Кънчев и чичо на Константин Кръстев – Калин Кънчев влиза в Управителния съвет на „Хелп карма“ през март 2018 г., година преди дарителската фондация да преустанови дейност. Тогава, след разследване на БТВ, става ясно, че фондацията е отклонявала средства от кампании за болни хора.

Малко след това стартира дейността на Nexo.


Според справка в сайта на „ХелпКарма“ криптофирмата е направила дарение към фондацията на 17 мар, 2020: „Водещата в света финансова институция за дигитални активи Nexo се включи в кампанията ни „Заедно срещу коронавирус COVID-19″ с дарение от 20000 лв.!“

Credissimo

Коста Кънчев, част от Nexo, е съосновател и на фирмата за бързи кредити „Кредисимо“, става ясно от справка в Търговския регистър.

Самият Кънчев е бил в съвета на директорите на „Кредисимо“ от 2011 до началото на 2021 г.

По справка в дейността си Nexo се е представяла в мрежите с добавката „Powered by Credissimo“.

 

Според търговския регистър, съоснователят на „ХелпКарма“ Константин Кръстев е съосновател и на фирмата за бързи кредити.
 


А членът на Съвета на директорите на Credissimo Сокол Янков през август 2021 г стана почетен консул на България в Колумбия с решение на служебното правителство на Стефан Янев.

Според осведомени източници Асен Василев като служебен министър на финансите е подписал финансовата обосновка към решението на МС за назначаването му.

 Според публикации в медиите името на Янков се свърза и с организацията „Хелпкарма“.

През септември 2022 г., след първите международни разследвания срещу Нексо, ръководството на Кредисимо пише:
 

До всички заинтересовани лица,

Във връзка с множеството постъпили запитвания Кредисимо ЕАД иска да уведоми своите клиенти и заинтересовани лица, че групата на Credissimo няма пряко или непряко участие, нито контрол под каквато и да е форма върху бизнеса и дружествата от групата на Nexo (https://nexo.io/). Дружествата от двете групи са отделни юридически лица, с различен бизнес модел, управителни органи, екип и финансиране.

 


Свързаност на Nexo с Прокопиеви се открива и по още една линия. Финансовата директорка на компанията Надежда Кръстева е била в същото бизнес училище като Прокопиеви – INSEAD, където пък ректор е българинът Илиан Михов.

Скандалът избухна миналата година, защото се оказа, че Кирил Петков беше инсталирал брат му Валентин Михов (работил преди това на висш пост в руската банка Сбербанк, намираща се под санкции от САЩ и ЕС), в борда на директорите на Българската банка за развитие, към която институция кръгът „Капитал“ отдавна има мераци.

Източник: epicenter.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.