Асен Василев хванат в лъжа: В интервю през септември признава за срещи с крипто фирми в МФ (ВИДЕО)

0

Бившият вицепремиер Асен Василев все пак е имал срещи с „големите крипто играчи“, въпреки че в официалната си позиция след скандала с Nexo обвини прокуратурата във внушения, че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща:

„Внушенията на прокуратурата, че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута са обсъждали с министър Василев как през системата „Борика“ да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите“.

Противно на официалната му позиция, преди 3 месеца в подкаста „Investclub Podcast“ в Youtube Асен Василев признава за такива проведени срещи.

„Имахме някои разговори докато бях в Министерството на финансите с големи, нека да кажем, играчи в криптопространството как „Борика“ може да стане всъщност „coin to fiat exchange“. Тоест вие да си имате карта в долари, евра или друго, която да е издадена от нефинансова институция и да ви го обръща през портфейл в coin. Ако биткоин и въобще криптопространството е новата златна треска, ние да подсигурим кирките и лопатите“, казва Василев във въпросното видео. 

 Разговорът е от септември миналата година. Той опровергава официалната позиция на ПП след скандала с криптопирамидата Nexo.

През седмицата, на пресконференцията на прокуратурата във връзка с аферата Нексо стана ясно, че финансов министър е провел среща между български банки и Nexo, на която е поискал да се обмисли през системата „Борика“ да се плаща с криптовалути. Въпросната среща се е състояла преди около половин година, уточни заместник главният прокурор Борислав Сарафов. А както е известно, по това време финансов министър е бил Асен Василев.

Източници: „Investclub Podcast“, ПИК, „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.