Реки от живак и смъртоносни капани: защо все още не е отворена гробницата на първия китайски император

0

През 1974 г. фермери се натъкват на едно от най-важните археологически открития на всички времена в невзрачно поле в китайската провинция Шанси. Докато копаят, те попадат на фрагменти от глинена човешка фигура. Това е само началото. Археологическите разкопки разкриват, че под полето има редица ями, пълни с хиляди теракотени войници и бойни коне в реален размер, да не говорим за акробати, уважавани чиновници и други животни.

Изглежда, че мисията на тази Теракотена армия е била да охранява близкия мавзолей на Цин Шъхуан, страховития първи император от династията Цин, управлявал от 221 до 210 г. пр.н.е.

Докато големи части от некропола около мавзолея са изследвани, самата гробница на императора никога не е била отваряна въпреки огромното количество легенди, които я заобикалят. Може би никой не е надниквал в тази гробница повече от 2000 години, когато страховитият император е бил положен вътре, пише IFLScience.

Основната причина е опасението на археолозите, че разкопките могат да повредят гробницата, като унищожат жизненоважна историческа информация. Понастоящем могат да се използват само инвазивни археологически техники за проникване в гробницата, което води до висок риск от причиняване на непоправими щети.

Един от най-ярките примери е от разкопките на Троя между 1871 и 1890. от Хайнрих Шлиман. В своята прибързаност и наивност работата му успява да унищожи почти всички следи от самия град, който се е заел да разкрие. Сега археолозите не искат да бъдат нетърпеливи и да повторят същите грешки.

Учените се опитват да използват неинвазивни техники, за да разгледат гробницата. Една от идеите е да се използват мюони, които могат да надникнат през структурите като усъвършенстван рентгенов лъч. Но изглежда, че повечето от тези предложения се осъществяват бавно.

Отварянето на гробницата може да доведе до много по-непосредствени и смъртоносни опасности. В разказ на древния китайски историк Сима Циен около 100 години след смъртта на Цин Шъхуан той обяснява, че гробницата е осеяна с капани, предназначени да убият всеки натрапник.

„Били построени дворци и живописни кули за сто служители, а гробницата била пълна с редки артефакти и прекрасно съкровище. На занаятчиите било наредено да направят арбалети и стрели, готови да стрелят по всеки, който влезе в гробницата. Живак е използван за имитация на стоте реки, Яндзъ и Жълтата река, и голямото море, и е настроен на механичен поток“, се казва в записките на историка.

Дори 2000-годишните лъкове да са излезли от строя, този разказ предполага, че потокът от течен живак представлява сериозна опасност не само за изследователите, но и за околната среда. Може да звучи като празна заплаха, но учените са изследвали концентрациите на живак около гробницата и са открили значително по-високи нива, отколкото очаквали на типично парче земя.

„Силно летливият живак може да излиза през пукнатини, които са се развили в структурата с течение на времето, и нашето разследване подкрепя древните хроники на гробницата, за която се смята, че никога не е била отваряна/ограбвана“, заключават авторите на статия от 2020 г.

Засега гробницата на Цин Шъхуан остава запечатана и неизследвана, но не и забравена. Когато настъпи подходящият момент обаче, възможно е научните постижения най-накрая да проникнат в тайните, които лежат тук необезпокоявани от около 2200 години.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.