Изнудвач от Бургас измъква 200 000 лева от 23-годишен студент

0

В Бургас разкриха схема за изнудване като филмов сценарий.

Всичко започнало, след като 23-годишния Алекс Димитров, студент по кинезитерапия, се запознал в заведение в Бургас с 35-годишен мъж. Направило му впечатление, че мъжът разполага с пари. Той успял да изгради доверие помежду им, като на няколко пъти му искал пари на заем, които после коректно връщал.

В един момент Алекс поискал от новия си познат 10 000 лева под претекст, че ще градят заедно печеливш бизнес. Какъв точно е бил този бизнес и дали 35-годишният се е поинтересувал изобщо в какво ще вложи парите си – разследващите органи не посочват.

Измамната схема започва, след като един ден, след като бизнесът вече бил тръгнал и парите били дадени, Алекс се обадил на жертвата си, за да му обясни, че онова, с което се занимават, е незаконно и двамата са под прицела на органите на реда. Студентът предупредил “съдружника” си, че са следени, подслушвани и всеки момент ще бъдат арестувани, освен ако не платят на полицаите такса „спокойствие“.

Мъжът не се усъмнил в обяснението и започнал да плаща така наречената такса, като Алекс му обяснил, че всъщност бизнесът, в който е инвестирал парите си, е свързан с наркотици. Когато парите на 35-годишния мъж свършили, Алекс го заплашил с убийство, ако не намери още. Така жертвата започнала да взима заеми от приятели, да тегли кредити от банки и фирми за бързи кредити. Едва когато поискал пари и от своите близки, те се усъмнили и подали сигнал в полицията. Така се стигнало до ареста на изнудвача. Но въпреки намесата на близките, 35-годишният мъж бил дал на Алекс близо 200 000 лева в рамките на почти година. В този тежък период на постоянно търсене на пари обектът на изнудвача дори мислел да посегне на живота си.

Старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас обяви, че в крайна сметка, сумата, която изнудвачът е прибрал за по-малко от една година, е в размер на 186 хил. лева.

Първоначално студентът работел, но когато започнал да изнудва своя познат, напуснал. С парите си купувал скъпи дрехи, парфюми, мотор, но твърди и че голяма част от тях проиграл на хазарт.

Ако бъде признат за виновен, 23-годишният Алекс може да получи до 8 г. затвор и глоба до 3 хил. лева.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.