Внимание! Хакери изпращат фалшиви призовки от името на полицията

0

Хакери разпращат фалшиви призовки от името на полицията, съобщава БНТ.

За да изглеждат автентични, в тях се споменават имена на магистрати и полицаи. Този вид измами действат още от 2021 г. Една от фалшивите призовки е засечена през ноември миналата година.

Използвани са отличителни знаци на полицията, както и фалшифициран подпис на директора на Националната полиция. Измамниците заплашват дори с арест.

В случая хакерите попадат на жена, която работи като учител. Оказва се, че на компютърът ѝ е имало записи с ученици, които са направени автоматично от системата, използвана по време на дистанционното обучение, а през лятото жената загубила личния си лаптоп във влака София-Бургас. Мисълта, че някой може да е злоупотребил с данните от компютъра, изплашила още повече набелязаната жертва.

Последвала кореспонденция между двете страни. Представящите се за полицаи обяснили, че наказанието е до 2 години затвор и глоба между 700 000 и 900 000 лева. Случаят обаче можел да се реши и по друг начин, без последици – чрез извънсъдебно споразумение, при което поискали 19 500 лева.

„Това не е документ, който е издаден от ГДНП и българските правоохранителни органи. Това е нещо, което не поражда никакви правни последици. Това до голяма степен създава една психоза между хората. Текстовете от НК, които са изписани вътре в тази призовка не съответстват на престъпленията, които са визирани в Наказателния кодекс на Република България“, заяви главен комисар Атанас Илков – директор на ГДНП.

Подобни измами са засечени още в края на 2021 г. Тогава от киберотдела на ГДБОП установяват, че акаунтът, от който се изпращат призовките, се намира извън територията на България и ЕС. Той е бил блокиран, но физическият извършител не е бил открит.

„Няма конкретна организация. Хакерите избират на случаен принцип хиляди имейли. Има специални листи с компрометирани бази данни. Изваждат само българските имейли. Разпращат десетки хиляди имейли с подобен текст, като се надяват някой да клъвне“, заяви Владимир Димитров – началник на звено „Киберпрестъпност“ ГДБОП.

Увеличават се и случаите, свързани с подмяна на банкови сметки при междуфирмена кореспонденция. Най-актуалната измама в момента са капаните за удвояване и утрояване на криптовалути чрез посредници. Целта е жертвите да инвестират в платформи, които накрая се оказват фалшиви и изчезват. Практиката показва, че до арести и съд се стига рядко. Причината – в повечето случаи хакерите действат от държави извън ЕС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.