Влиятелен политик замесен в убийството на Петър Христов?

0

Ветерани от МОСАД правят частно разследване и стигат до изненадващ поръчител на екзекуцията

Пет години не стигнаха на МВР да разкрие кой поръча и кой застреля бизнесмена Петър Христов. Той беше пронизан с 8 куршума посред бял ден на 8 януари 2018 г. и то на едно от най-оживените места в столицата – бул. „България”, недалеч от кръстовището с „Тодор Каблешков”. Всъщност, убийството на Христов най-вероятно завинаги ще остане неразкрито – така, както и десетки други подобни показни екзекуции, коментират криминалисти пред „Уикенд”.

Първата версия, която се пусна след разстрела на мразовития 8 януари 2018-а беше, че е имал да връща много пари на свои партньори от Израел – няколко милиона евро. При това тази версия беше толкова упорито налагана, че както обясняват запознати, самите евреи се принудили да наемат детективи, които да стигнат до истинския поръчител на разстрела. Поради високото му положение обаче името му не се споменава публично.


Другата версия, която упорито се налага от години, е, че разстрелът на бизнесмена е поръчан от групите на „Килърите” или „Наглите”, понеже той ги издал на тогавашния шеф на МВР Цветан Цветанов. Този вариант обаче впоследствие е отхвърлена най-категорично.


В зенита на своята кариера като бизнесмен Петър Христов работи с израелци. Чужденците му се доверяват, понеже са наясно, че той другарува с хора от самия връх на ГЕРБ. Затова евреите първо започват строителни проекти в скъпото за сърцето на Христов Велико Търново, където той живее в онези години. Един от съвместните им градежи е луксозният комплекс „Велико Търново Хилс”. Христов го прави заедно със собствениците на „България Инвестмънт Груп” – Рон Дихно и Яков Хай, а също и с участието на „Тидар България”. В тази компания акционери са израелската „Тидар груп” и регистрирано в Кипър дружество. Разбира се, Петър Христов работи и с други компании от Израел, при това не само във Велико Търново, но и в София. Не всичко обаче върви гладко. Преди да бъде убит, той вече е натрупал сериозни дългове към чужденците, които в един момент надхвърлят 3 милиона евро. Запознати обясняват, че голям обект така и не е започнат по една или друга причина. Затова най-лесно е да се нарочат прецаканите израелци като поръчители на разстрела. Най-лесно, но не и достоверно. Капацитети, до които се допитахме, обясняват, че това е „контролирана” версия, пусната, за да се отклони вниманието от истинския поръчител на разстрела.


Собственото разследване на израелците, за което казват, че били наети кадри с опит от МОСАД, стига до зашеметяващ резултат. Замесен е важен политик, който иначе минава за голям приятел на покойния. Поне приживе се радва на мощното му спонсорство, като в тази връзка се споменава и един прословут апартамент. Конфликтът между двамата избухнал заради строителството на магистрала „Хемус”. Въпросният управник, който до преди години колеше и бесеше, но после безславно мина в запаса, обещал на Петър Христов да го уреди с огромни поръчки за градежа на магистралата. Затова бизнесменът побързал да се снабди с техника, накупил машини за пътно строителство за милиони. След това обаче поради една или друга причина се разминал с поръчките. Опитал се да поиска сметка от важния политик, при това доста настоятелно. Това обаче му коствало живота, а политикът с големи позиции в МВР го отстранил професионално.


Приживе Петър Христов е сред най-големите дарители на ГЕРБ. Излива огромни пари, особено във Велико Търново, категорични са ангажирани в предизборни кампании. Да уточним, че от старата столица редовно се кандидатираше и биваше избиран за депутат вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов, който тогава минава за голям приятел на Петър Христов. След разстреля обаче Цветанов заяви, че бизнесменът е направил само едно дарение за партията – около 30 000 лева през 2007 г. „Не сме били никога лични приятели, познавахме се. Той беше близък до всички, които искаха да се развиват в България” – обясни навремето Цветан Цветанов и допълни, че е политическа спекулация твърдението за близост на Христов до властта.


Във Велико Търново Петър Христов сигурно е бил фактор, но в България той стана известен едва след като дари над 200 000 лева за лечението на Мануела Горсова. Момичето пострада, след като беше пометено от джипа на пияния руснак Стависки, който дори и не лежа в затвора.
Ако в този случай става въпрос за милосърдие, съвсем друга е причината, поради която Петър Христов подарява скъп апартамент на виден политик. Слухът твърди, че причината са разследвания за негови криминални подвизи от миналото му през 90-те. Скъпият подарък трябвало да помогне за по-бързото сваляне на тези разработки в архива.


В онези смътни години Петър Христов е състезател по карате и се подвизава като охранител в столичната дискотека „Анаконда”. Говори се, че за него работят и проститутки в „Люлин”. Пак тогава той става част от силовата компания СИК, където се сприятелява с бившата барета Румен Николов-Пашата. Качествата на Христов бързо са оценени и той се издига до регионален представител на СИК във Велико Търново. Както е модерно през 90-те, регистрира и охранителна фирма – „Дито”, създадена още докато се върти в „Анаконда”. Покрай сикаджийските си връзки тази компания поема охраната на различни обекти, като на първо място по значимост са „Захарните заводи” в Горна Оряховица. Там „Дито” се настанява през 1994 г. В духа на времето Петър Христов застава на входа и изхода на заводите и изтласква конкуренцията. „Дито шугър”, пак негова фирма също сключва договор със завода и така се оказва, че през ръцете на Петър Христов ще минава и продукцията на завода, а също и снабдяването със суровини. По схемата се твърди, че са източени милиони.


Стига се обаче до протести, като синдикалисти и работници обвиняват „Дито”, че ги води към фалит. Започват съдебни дела срещу „Дито шугър”, като на свой ред фирмата на Петър Христов също започва дело за незаконно прекратения си договор.


В крайна сметка бизнесменът се оттегля от захарта и се насочва към нов бранш. Той участва в приватизацията на млечната фирма „Сердика”, за което казват, че му съдействал Поли Пантев. Кой не е пил айран „Балкан”, визитна картичка днес на компанията, която е прекръстена на „Лактима”?! За приятна изненада Петър Христов развива предприятието и дори пуска първият фабрично произведен айран. Това му носи милиони в банковите сметки…


През 90-те години бизнесменът се появява и в курорта „Албена”, където прави скандална дискотека. Според слуховете, през нея се легализирали и пари от други сенчести бизнеси. След няколко години обаче въпросната дискотека тихомълком е затворена.


От „Захарните заводи” на Христов обаче му остава и едно приятелство – с полицая Орлин Тодоров. Ветерани от МВР разказват, че навремето ченгето Тодоров бил уличен в прикриване на кражби на спирт от заводите. Дори получил наказание. Било публична тайна, че се изнася спирт, но апашите винаги се изплъзвали. Вероятно някой ги предупреждавал, но така и не се намерили доказателства кой е той.


След време Орлин Тодоров става кум на Петър, а по-късно бизнесменът на свой ред му помага да расте в полицейската кариера. След като ГЕРБ печели парламентарни избори, Орлин Тодоров направо е назначен за директор на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново. Известно е, че това е посрещнато с възмущение от колегите му, а в двора на полицията са изсипани листовки с меко казано неприятни твърдения по негов адрес. През 2011 г. Тодоров е арестуван, като мълвата е, че рекетирал местни бизнесмени с помощта на крими фигурите Фантито, Бигито и Мечо. Те пък с наивна откровеност разправяли наляво-надясно, че за шефския му пост били платени 300 000 евро и тези пари трябвало да се избият. Така или иначе, Орлин Тодоров е прибран много показно от агенти на „Вътрешна сигурност” в МВР. По ирония на съдбата той е арестуван точно в момент, когато слуховете го „издигат” вече за шеф на цялата МВР-дирекция във Велико Търново. Подчинените му са в пореден шок от развитието на събитията.


Може и да е случайно съвпадение, но точно в този момент Петър Христов, казват, че очаквал да бъде номиниран за кмет от ГЕРБ. Вместо него обаче е издигнат Даниел Панов. Запознати дори твърдят, че Христов не само останал дълбоко обиден на Цветан Цветанов, но и се прехвърлил в отбора на конкуренцията – при кандидат-кметицата Юлияна Дончева, зад която тогава стои партия ГОРД на Слави Бинев. Според слуховете по-късно Бойко Борисов лично се наложило да сдобрява Цветанов и Петър Христов. Самият Христов в частни разговори отричал да е имал мераци за кмет, а клюките за негови разправии с Цветан Цветанов били силно преувеличени. Факт е обаче, че веднага след ареста на кума и неслучилата се кметска кандидатура Петър Христов напуска Велико Търново и се базира в София.


Години по-късно Орлин Тодоров е оневинен. Нещо повече, той дори осъжда прокуратурата да му плати 40 000 лв. обезщетение за претърпените несгоди.
А какво се случва днес с бизнеса на разстреляния Петър Христов? Фирмите му, според написаното в Търговския регистър, са преминали в ръцете на дъщеря му Михаела Христова, а също и на двама негови най-близки сътрудници и приятели. Бизнесът му в строителството може и да не е толкова мащабен, но „Лактима” пълни щандовете на магазините с продукцията си.
Самият Петър Христов приживе винаги е подчертавал, че парите, с които работи, не са нито източени от държавата, нито са дошли от фондовете на Европа. Неговата версия е, че първо продавал на сергия, а после се захванал с охранителния бизнес и така направил пари.
Той е роден през 1968 г. в Силистра, а средното си образование завършва в сержантското училище в Горна Оряховица. През 1993 г., само на 25 години, вече е със славата на голям богаташ в Горна Оряховица и Велико Търново. А също и на спонсор, който дарява автомобили и бензин на полицейските управления. Дава пари и за ремонти училища и болници. Често прави дарения и на домове за сираци и възрастни хора. Става президент и на местен футболен клуб. Толкова типично за всички онези новоизлюпените бизнесмени в безкрайните години на прехода, подбрани от милиционерските и сержантските училища.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.