Шокиращи факти: Над 100 трансфера на криптовалута направили от „Хамас“ чрез Nexo, рекламирали в “Капитал” и “Дневник

0

Партньорски служби са установили, че българите от Nexo поддържали контакти с мъж, за когото  било известно, че пере пари на терористичната организация „Хамас“, научи „24 часа“.

Това бил мъж на име Махмуд Мохамед.  За него било известно, че е един от хората, през които „Хамас“ прикривала активите си в криптовалута. 

Според хората от службите били установени близо 100 случая на трансфер на криптовалута, за които се смята, че са свързани с радикалната групировка.    

По-рано днес и говорителят на  главния прокурор Сийка Милева също загатна за подобно нещо.

„Клиент, който е ползвал платформата Nexo, е официално обявен за лице, което е финансирало терористични актове“, каза тя. Акцията срещу платформата, която търгува с криптовалути и е управлявана от София, започна рано днес.  Съосновател и лице платформата е бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев.  

Депутатът на „Продължаваме промяната” от предишния парламент Александър Ракшиев се оказа също водеща фигура в разследваната от прокуратурата криптопирамида Nexo.

Ракшиев е представител на Nexo за Пловдив. Той завежда отдел „Продажби” в българската криптобанка Nexo.

Бившият депутат също е от кръга „Капитал” и се ползва с обилно медийно отразяване.

По професия бившият депутат  е икономист и също е в тази дейност.

За момента все още не е ясно дали Ракшиев ще бъде извикан на разпит и ще попадне в обхвата на проверката.

Подозренията са, че собствениците, начело с бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев, са създали международна финансова пирамида, като са привличали инвеститори в криптовалути с нереално високи лихви. Ужилването може да се окаже най-голямото в света с българско участие, защото в пика на дейността си от Nexo се хвалят, че са управлявали активи за над 12 милиарда долара!

Скандалното в случая е, че Nexo дълги години бе сред ключовите рекламодатели в изданията на Иво Прокопиев.

Почти цялата дигитална имиджова комуникация на Nexo преминаваше именно през сайтовете „Капитал“ и „Дневник“. Освен традиционните рекламни банери и обяви за работа, в сайтовете на Economedia се публикуваха масово рекламни публикации за криптопирамидата.

Сега обаче лъсват и още по-тесни връзки на семейство Прокопиеви с разследваните за финансови измами лица. 

След проблемите на Nexo в Ню Йорк и вторачването на главния прокурор на щата Летисия Джеймс в незаконната дейност на компанията, от дружеството са стартирали агресивна рекламна в България, с която са привлекли спешно стотици брокери, предлагащи на клиенти по телефона от цял свят отпускане на заеми, токени, изплащащи дивиденти, и карти за използване на криптовалута.

За да парират публикации в родни икономически издания за незаконния си бизнес, от Nexo са сключили големи рекламни договори с „Икономедия“ на Иво Прокопиев и са сред медийните партньори на „Капитал“ в семинари по кибер сигурност.

 През есента на 2021 г. – Антони Тренчев, един от основателите на Nexo, посочва в интервю за изданието на Прокопиев – „Капитал“, че компанията управлява активи за 10 млрд. евро.

Няма друго обяснение, освен финансовата страна, защо „Капитал“ рекламира Тренчев и компанията му, при положение, че още в края на 2021 г. вече има множество подозрения, че Nexo действа на ръба или отвъд финансовите закони в редица от държавите, в които оперира.

Осем щатски регулаторни органа в САЩ повдигат обвинения на Nexo за липса на регистрация на лихвена сметка

В понеделник осем щатски регулаторни органа в САЩ повдигнаха обвинения на криптозаемодателя Nexo Group за това, че не е регистрирал своя продукт Earn Interest Product, тъй като властите се борят с платформите за цифрови активи, разтърсени от крипто зимата през последните месеци.

Регулаторите от Ню Йорк, Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт подадоха административни искове срещу компанията, заявявайки, че нейните сметки биха могли да се квалифицират като ценни книжа и следва да бъдат регистрирани като такива.

„Nexo наруши закона и доверието на инвеститорите, като фалшиво заяви, че е лицензирана и регистрирана платформа“, заяви главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, като добави, че е завела дело срещу компанията и иска „отнемане на всички приходи, получени от незаконното поведение на Nexo“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.