Андрю Тейт – как един „инфлуенсър“ се озова в румънски затвор

0

Румънската служба за борба с организираната престъпност извърши седем допълнителни претърсвания на жилища в рамките на разследването си срещу противоречивия инфлуенсър Андрю Тейт, съобщи Асошиейтед прес.

Рамона Бола, говорител на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ), каза, че обиските се провеждат в Букурещ и окръзите Илфов и Прахова, „за да бъдат събрани допълнителни доказателства“.

Тридесет и шестгодишният Андрю Тейт, който има британско и американско гражданство, беше задържан на 29 декември в Букурещ заедно с брат си Тристан и две румънки. Във вторник Апелативният съд в Букурещ потвърди мярката, наложена със съдебно решение от 30 декември, за удължаване на ареста им от 24 часа на 30 дни.

Днешните претърсвания идват ден след като Тейт загуби и второ обжалване тази седмица в букурещки съд, където оспори изземането на негово имущество от прокурорите в края на декември, включително сгради, земя и луксозни автомобили.

Над десет имота и земя на фирми, регистрирани от братята Тейт, са иззети досега.

Бола заяви, че съдът „е решил, че конфискациите са законни и че имуществото остава на наше разположение“.

Ако се докаже, че братята Тейт са изкарвали пари от трафик на хора, имуществото може да бъде използвано за покриване на разходите за разследване и компенсация на жертвите, посочи тя.

ДРПОПТ заяви, че е идентифицирала шест жертви на трафик на хора, които са били подложени на „актове на физическо насилие и психическа принуда“ и са сексуално експлоатирани от членове на предполагаемата престъпна група, съобщи БТА.

Службата заяви, че жертвите са били подмамвани чрез обещания за романтична връзка, а след това са били сплашвани, държани под наблюдение и подлагани на други тактики на контрол, като през това време са били принуждавани да участват в порнографски дейности, целящи да донесат финансови приходи на членовете на групата.

„Ясно заявяваме, че по време на целия наказателен процес разследваните лица се ползват от процесуалните права, както и от презумпцията за невинност“, допълва ДРПОПТ в изявлението си от четвъртък.

Тейт, бивш професионален кикбоксьор, за когото се съобщава, че живее в Румъния от 2017 г., преди това е бил забранен от различни известни платформи на социалните медии заради изразяване на женомразки възгледи и реч на омразата.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.