Тревога на лондонското летище Хийтроу: Засякоха пратка с радиоактивен уран

0

Полицията за борба с тероризма води разследване, след като известно количество уран е било открито в пакет на лондонското летище Хийтроу.

Служителите на пограничните сили са идентифицирали колета по време на рутинна проверка на 29 декември. Службата за борба с тероризма е била потърсена, след като е открито малко количество от опасния материал. Веществото може да се използва за така наречените мръсни бомби, предназначени да разпръскват радиоактивни вещества, предаде специално за БТА Поля Станчева.

Командирът на антитерористичната служба Ричард Смит каза, че количеството замърсен материал е изключително малко и е оценено от експерти като непредставляващо заплаха за обществеността.

Министърът на здравеопазването Стив Баркли каза за телевизия “Скай Нюз”, че се надява да получи повече своевременна информация относно материала, иззет на Хийтроу, и добави, че служителите работят с партньорски агенции, за да разследват и да гарантират, че няма риск за обществеността.

Самоличността на всички пътници или компании, свързани с пакета, не е потвърдена и предвидената дестинация на пакета остава неизвестна. Няма арестувани. Министерството на вътрешните работи не коментира разследването, докато то все още продължава.

Според журналистическо разследване на вестник “Сън” пакетът е бил предназначен за ирански граждани в Обединеното кралство и е пристигнал с полет от Оман, след като е бил изпратен от Пакистан.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.