Пчелари ще сезират Кьовеши за използване на опасни пестициди в Добруджа

0

Много хора се отказаха от този бизнес и продължават да разпродават, секторът е в колапс, обясни​ Петър Петров

Пчелари от Североизточна България изразиха днес пред медии във Варна готовност да сезират Европейската комисия и Европейската прокуратура заради проблеми в техния сектор.

Председателят на сдружението „Български свободни пчелари“ Ясен Янев уточни, че преди това ще бъде изпратено писмо да президента Румен Радев и министерствата на земеделието и на здравеопазването. По думите му производителите настояват да получат категоричен отговор дали в земеделието се ползват забранени пестициди и има ли санкционирани за такива нарушения. С писмото пчеларите искат да се направи проверка и се изясни дали има картели, които умишлено поддържат изкупните цени на меда у нас най-ниски в Европа. Производителите настояват и за адекватни мерки на държавно ниво, за да се приравни социалният им статус към този на европейските им колеги, пише БТА.

Пари за сектора има, само че те не стигат до редовите производители, допълни Янев. Той уточни, че ако до 30 дни не се получи отговор на писмото, производителите са готови да излязат на протест.

Ние питаме за използването на пестициди, макар че знаем отговора„, допълни Янев. Присъстващите на пресконференцията посочиха, че са изпращали проби в чуждестранни лаборатории, като резултатите показват наличие на повече от 20 пестицида, половината от които са забранени за употреба.

Пчеларят Петър Петров от Тервел обясни, че в района смъртността при медоносните насекоми е изключително висока. Много хора се отказаха от този бизнес и продължават да разпродават, секторът е в колапс, обясни Петров. Позицията му бе подкрепена и от Иван Желязков от Добрич. Пчеларите не можаха да отговорят на въпроса от какво умират животните, като посочиха, че нямат адекватен отговор и от различните държавни институции, имащи отношение към проблема.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.