Издирван от Интерпол за тероризъм британец е арестуван край Плевен

0

Край Плевен задържаха издирван с червена бюлетина от Интерпол. Акцията е станала днес в с. Любеново, около 14:00 часа, съобщава БТА, като се позовава на говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Дейвид Бодил е на 28 години и е издирван от властите в Манчестър  във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В червената бюлетина е било записано, че той е изключително опасен, въоръжен и агресивен.

В информацията към червената бюлетина е прикрепена информация, че в дома на младежа във Великобритания са намерени взривни вещества, а също и чертежи за изработка на такива.

Мъжът остава в ареста за 72 часа, прокуратурата ще иска постоянния му арест от съда в Плевен. След това започва и производството по екстрадиция.

БНТ съобщава, че британецът е заловен от спецполицаи в частен имот. Той пристигнал в България през ноември 2022 г. Дори обявил в социалните мрежи, че напуска Великобритания и не смята да се връща. В България Дейвид Бодил се настанил в къща в село Любеново. Днес сутринта спецчасти от отряда за борба с тероризма нахлули в имота, тъй като имало данни, че чужденецът е въоръжен и може да окаже съпротива. Твърди се, че във Великобритания Дейвид Бодил е контактувал с крайнодесни групи.

Източник: „СЕГА“

В хода на претърсванията в къщата в Никополското село Любеново, в което по-рано беше задържан обявен за издирване британски гражданин, полицията е открила литература за изготвянето на бомба. Подобни материали са били открити в дома на Бодил във Великобритания миналата година, твърди още националната телевизия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.