В дома на заловения край Любеново британец са открити схеми как се прави и взривява бомба

0

Депутатът от „Демократична България“ Албена Симеонова му е помогнала със заселването в село Любеново

В дома на 28-годишният Дейвид Бодил във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби, информира БНТ. Издирваният с червена бюлетина на Интерпол мъж беше задържан в село Любеново, община Никопол, където се установил през ноември. Той е бил заловен от спецполицаи в частен имот до ферма за биоземеделие в селото.

В хода на претърсванията в къщата в Любеново, полицията е открила литература за изготвянето на бомба.

Искането за издирване на британеца дошло у нас от Манчестър. Бодил обявил в социалните мрежи, че напуска Великобритания и не смята да се връща.

В България Дейвид се настанил в къща в село Любеново.

Днес сутринта спецчасти от отряда за борба с тероризма нахлули в имота, тъй като имало данни, че чужденецът е въоръжен и може да окаже съпротива. Твърди се, че във Великобритания Дейвид Бодил е контактувал с крайнодесни групи.

Смята се, че Дейвид Бодил се е радикализирал в последните години, след като се е свързал с крайнодесни и неофашистки групи в Обединеното кралство.

Пред БНТ депутатът от „Демократична България“ Албена Симеонова отрече британецът да е задържан до нейната ферма и заяви, че няма нищо общо с него.

– Момчето си има негова къща, на дядо му. Там живее на другия край на селото. Няма нищо общо с мен. Единствено съм помогнала да му преведа, да му включат тока и водата в къщата на дядо му.

Т.е. Вие познавате този Дейвид Бодил по принцип?

– Да, познавам го, след Нова година го водих да си плати тока и водата. Но всеки би помогнал на един чужденец, който пристигне в това. Още повече, че дядо му ми беше много близък.

Дядо му живее в България и той е британец, така ли?

– Дядо му Филип и баба му Джани си купиха къща в нашето село на другия край на селото, на тяхно име, няма нищо общо имота с мен, категорична беше Албена Симеонова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.