Внимание! Нова измамна схема може да ви остави и без кола, и без пари

0

На измамна схема попаднал пловдивчанин, който публикувал обява за продажба на колата си в една от най-известните европейски платформи за автомобилна търговия.

„Публикувах колата в платформата и много скоро с мен се свързаха трима потенциални купувачи – двама германци и един французин. Приликата между тях беше голяма – пишеха ми по имейл, след няколко въпроса заявяваха желание да закупят автомобила без физически оглед или изпращане на друга документация.

Единият от тях заяви много сериозни намерения. Изпрати ми снимки на личната си карта, поиска IBAN и настоя да сваля обявата, защото ще нареди цялата сума за автомобила по сметката ми“, разказва мъжът.

Въпреки предоставените лични документи, продавачът се усъмнил не само поради скоростната сделка, но и поради липсата на дори един проведен аудио или видео разговор. Той проверил за профил на мъжа от документите в социалните мрежи. Намерил го – имена, снимка и всичко останало съвпадало, но още в описанието на профила било записано „Не, не искам да купя никаква кола от вас. Това е измама, игнорирайте ги“.

Междувременно обаче продавачът получил имейл с банков документ, че парите за колата са преведени, но поради политиката за безопасност на банката сумата е задържана. Финансовата институция, за която се твърдяло, че е издала документа, била немската FIDOR BANK AG. А за да бъде освободена транзакцията, трябвало да се извърши допълнителен превод от 6 450 евро по сметката чрез онлайн SEPA превод.

В документа дори пишело „Искаме да знаете, че всяка транзакция с тази банка се следи от INTERPOL, така че никой да не може да измами тази банка“, съобщава trafficnews.bg .

„Сега чакат да изготвя документите при нотариус и да им изпратя колата на платформа“, смее се пловдивчанинът.

Той подозира, че и останалите двама души, които са го потърсили за обявата, работят по сходна схема заради естеството на преговорите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.