На косъм: Футболист избегна екзекуцията в Иран

0

Футболистът Амир Наср Азадани избегна присъдата смърт чрез обесване, въпреки че не е освободен от сурово наказание от иранския режим. Играчът, който разби заглавията по медиите по целия свят по време на Световното първенство през 2022 г. в Катар, когато беше разкрита смъртната му присъда за подкрепа на исканията на жените в неговата страна, има потвърдена 26-годишна присъда затвор.

В несправедлив процес, подобно на другите обвиняеми в антиправителствените демонстрации, Наср Азадани беше осъден за предполагаемото убийство на трима членове на националните сили за сигурност и за присъединяване към протестите в подкрепа на жените, които започнаха на 16 септември след смъртта на Махса Амини, арестувана от моралната полиция за нарушаване на ислямския дрескод. Присъдата на футболиста предизвика бурна реакция от различни организации и известни играчи от цял ​​свят, които най-накрая те успяха да повлияят на промяната на присъдата.

В понеделник иранското правосъдие осъди на смърт трима души, обвинени в убийството на няколко полицаи по време на антиправителствени протести. С тези присъди, които все още могат да бъдат обжалвани, общият брой на хората, осъдени на смърт във връзка с демонстрациите, започнали преди повече от три месеца, става 17, съобщи испанският вестник „АВС“.

От тези присъди четири са изпълнени, а други две са в процес на задържане, след като Върховният съд отхвърли подадените жалби. Сега иранското правосъдие посочи, че Сале Мирхашеми, Маид Каземи и Саид Якиби също са осъдени за извършване на „престъпление срещу Бога“, известно като „moharebé“, в съответствие с ислямския наказателен кодекс.
Двамата младежи бяха обвинени в участие в безредиците в град Карадж и убийството на член на паравоенните сили Basij.

По същия начин други двама души също са осъдени за действията, регистрирани на 16 ноември, когато трима членове на силите за сигурност загинаха по време на инцидент, регистриран в рамките на протестите в провинция Исфахан. Сред тях е и иранският футболист, осъден на 26 години затвор за участието си. Спортистът е обвинен в принадлежност към незаконна група и извършване на престъпления срещу обществения ред, среща и заговор за нарушаване на сигурността на страната, в допълнение към извършването на гореспоменатото „мохаребе“, според информация на Iran International.

Петият осъден, Сохаил Джахангири, е ще изтърпи две години затвор за нарушаване на сигурността на иранската държава.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.