Нелегална стрелба по елени заради суджуци

0

100 грама от деликатесното месо гони 35 лева

Нелегален острел на елени върви в част от ловните стопанства на страната от началото на декември. Причина е високата цена на този вид месо и засиленото и търсени от заможните български граждани.

Случаят с 4-годишният благороден елен, отстрелян без редовно издадено разрешително за лов в Държавно ловно стопанство „Дунав” в Русе на връх Нова година е малка част от схемата, по която баровците пълнят фризери с еленско месо. Землището на село Просена пък е любимо място на пукащите по животни. Там и друг път са убивани елени, но по една или друга причини нещата били потулвани.


В случаят нарушителят бил хванат, както се казва, случайно. Служители на стопанството чуват изстрел и се насочва към мястото, от където той идва. Натъкват се на ловци от местната дружинка, които стоят до гръмнатото животно. Извиканият полицейски екип констатира нарушението. Еленът е конфискуван, а стрелците разпитани и пуснати по живо-по здраво. Предполага се, че ще успеят да се измъкнат от санкции и всякакъв вид глоби, защото винаги се намирало начин да се уредят нещата.
„Няма какво да се лъжем – елени се убиват на територията на цялата страна. Месото върви скъпо, защо се смята за чисто, този вид животни се хранят само с трева. Обикновено „далаверата” с доставката му става по определена схема, в която влиза ветеринарен доктор, униформен, авджия и т.н. Разфасоването става по хижи или къщи на доверени хора. След това пак доверен човек разкарва „пратките” по домовете на мераклиите да правят суджуци от еленско, пастет, да наредят мръвката в буркани или просто да приготвят нещо за фамилията.


Доскоро 100 грама суджук от елен лопатар вървеше по около 20 лева, в момента гони 35. Цената, разбира се, не е за простосмъртни, но е удобна на баровците, както и от хора на специален хранителен режим, защото еленското е подходящо за някои болести. 200 грама пастет от елен е около 14 лева.


Цели семейства се изхранват от нелегалната стрелба по тези красиви животни. Всеки получава определена сума, ветеринарят – за да констатира нищо или обратното, да не констатира нищо. Той е първият човек, които взема месо за проба и го носи в лабораториите за изследване. Чегетата също си вземат своята лепта. Не остава нито един невъзнаграден. Тогава защо се чудим, че лопатарите се отстрелват?! Все пак има и малки цехчета за производство на буркани с еленско месо. Дали и тези фабрики са легални?! От къде вземат еленско, за да продават стоката си на свои и не толкова свои, защото за тези малки комбинати почти нищо не се знае. Никой освен работещите не биват допускани на територията им, но бачкаторите са принудени да подписват анекс към трудовите си договори, в които им се забранява да разказват за случващото се във фирмата.


Но дори и да им се разрешаваше, едва ли щяха да го правят, като се има предвид, че зад подобна дейност обикновено седят мастити олигарси, а всеки работещ разчита на заплатата, за да изхрани децата. Така цикълът се затваря. Убиват се животни – нелегално, продават се – нелегално, а вързаните по схемата са доволни, защото си докарват и някой лев”, разказва пред репортер на „Уикенд” запознати с врътката.


Схемата, по която действали ловците, била от времето на Тодор Живков. Бившият Първи бил запален ловец и за ловните му подвизи се носят легенди. Сега по ловните му стъпки вървели ловци, които освен, че си падали по мръвката, стрелят и заради рогата на лопатарите. Държавното ловно стопанство в Русе е известно с големите популации на благороден елен. Говори се, че именно в него е отстрелян елен с рога, тежащи 16 килограма и 960 грама. Този трофей бил рекордьор на Балканите през последните 30 години.


В района на Севлиево и ловно стопанство „Росица” също имало трупове на елени. Служителите дори се натъкнали на убита бременна кошута край село Гъбене. Но, естествено, нищо не било разкрито и наказани нямало. Друго любимо място на стрелците е районът на Свиленград, обитаван от изключителни лопатари, ценни за колекциите на бракониерите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.