Менте контрольори плъзнаха в градския транспорт (Мошениците събират по 40 лева от пътниците без билети)

0

Промените в градския транспорт в София от 1 януари тази година развързаха ръцете на измамници и джебчии, които спокойно преравят чантите в тарапаната, докато пътниците се придвижват до валидаторите. Появиха се и първите менте контрольори, благодарение на това, че общинарите разрешиха освен униформени служители да има и цивилни, които да се легитимират с баджове. А баджове, както е добре известно, човек може да си направи на няколко места в столицата.

Няколко граждани вече сигнализираха, че са искани картите им от хора с черни якета, които се движели по двойки – две жени, двама мъже или пък мъж и жена. Те са заяждали, обяснявали, че неправилно са се качили в автобуса, защото забравили да валидират картите си. Искали по 3 лева за това нарушение, макар че билетите и картите били напълно редовни. Толкова е и санкцията, определена от общината. Касова бележка обаче не давали.


„Пълен хаос цари в обществения транспорт на София. Личи си, че хората, които са определяли правилата, не ползват нито метрото, нито автобусите. Представете си, че си купувате билетче за 60 минути. Редите се 15 минути на спирка за проверка през валидатора. Качвате се и потегляте към желаната посока. Вършите си работа. Връщате се към дома си. Отново се редите, за да се чекирате. Представете си, че попаднете в пиковите за транспорта часове. Какво правим тогава?! Къде е смисълът от промяната?! Замениха хартиеното билетче, но пуснаха хартиена карта.


В градския транспорт вече официално има щатни контрольори без униформа, които ще носят само баджове за легитимация. По време на инспекциите валидаторите стоят блокирани, пътникът и да иска, не може да се маркира. Има и контрольори, оборудвани с видеокамери. Държавната ни граница не се охранява толкова строго, колкото служители но Центъра за градска мобилност. Валидирането отвърза ръцете на крадците и шарлатаните. Вече всеки може да се представя за контрольор и има хитреци, които се възползваха. От Нова година глобата за пътник без билет е 40 лева. Достатъчно е менте контрольорите да „сгащят” двама-трима души в нарушение и да вържат добри пари за деня”, възмущава се пред „Уикенд” столичанинът Павел Петров. Той се надява безумното решение за задължително чекиране да отпадне съвсем скоро.


В трамвай №10 в сряда дори се стигнало до заплаха за бой, защото пътниците бързали да се валидират едни през друг. Младо момче най-демонстративно било настъпено силно по крака от възрастна жена, която на всеослушание обяснила, че за нея всеки лев е ценен и няма излишни средства за глоби. Мъж ударил с лакът жена в главата, защото се опитвал да се пресегне до „умната машина”.


Пътуването сутрин и вечер било същински кошмар. Опашки създавали и старците, които едва се държали на краката си, натоварени по стара традиция с торби и бутилки минерална вода, но държали да ги отбележат в системата. В момента има проблем и с валидирането на билетите от 2 лева, които човек може да закупи от водача на превозното средство. Те са QR код и трябва да се валидират също, но към момента това е на практика невъзможно.
В градския транспорт се стига и до друг проблем – валидаторите блокирали и се налагало да бъдат рестартирани.


Центърът за градска мобилност прати в миналото хартиените билети от 1,60, картите с талони за 10 пътувания по 12 лева и еднодневната карта от 4 левчета. „На мястото на старите билети се предлагат електронни билети за време, които се зареждат в пластмасови карти на цена от 3 лева или от 80 стотинки. В тях могат да се пълнят до 10 електронни билети за време от 30 минути на цена от 1,60. Има и билети, които са за повече от 60 минути. От промените са засегнати хората от крайните квартали, които пътуват повече от час и се прекачват на няколко превозни средства. Като се сложи висенето по спирките, ситуацията става дявол на магаре, полза от новите билети няма. Като се прибавят и менте контрольорите… Не ми се вярва тази схема за продажба на билети да просъществува дълго време”, коментира ситуацията и Илия Върбанов.
Човекът разказва, че освен фалшиви кондуктори, по автобусите се забелязват и джебчийки. Мургавите дами се възползвали от ситуацията и ловко пребърквали джобове, раници и чанти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.