И все пак ченгетата Цветан Панков и Кирил Ванков отиват на съд

0

От делото обаче изчезна полицайката Василена Фикирлийска

Въпреки опитите да се замаже делото срещу бившите ченгета от ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков, Апелативният съд ги върна на подсъдимата банка. Ще видим обаче кога точно в Градския съд ще започне процесът срещу полицаите, обвинени като подкупни покровители на наркотрафиканти, писа Уикенд.

Те бяха арестувани през 2020 г., а година по-късно бившата спецпрокуратура написа обвинителния акт срещу тях. Казано накратко, двамата хубостници бяха обвинени, че срещу рушвети от 20 хил. до 50 хил. лв. на месец, пазели определени дилъри, които най-спокойно  продавали наркотици. В същото време конкуренцията им била неутрализирана, а ченгетата стриктно предупреждавали „своите хора” за предстоящи акции и разследвания, или направо блокирали разработки. Пак според обвинението антимафиотите имали отношение към огромните количества кокаин от Колумбия, внесени на борсата в Слатина в кашони с лайм и ананаси, спипани преди 3-4 години.


Съдът обаче намери грешки в обвинителния акт и след като го връща на прокуратурата няколко пъти, накрая го прекрати. Една от забележките беше, че не било съвсем точно изяснено откога точно действа организираната престъпна група. Като друг пропуск беше отчетено и разминаването в посочения час, в който Цветан Панков е получил подкупа – 19 или 20!


Апелативният съд обаче отчете тези забележки като „прекомерен формализъм”. Това решение е окончателно и сега Градският съд трябва да започне процеса срещу бившите ГДБОП-аджии.
Да припомним, че когато ги арестуваха, те не бяха някои редови ченгета, а големци в службата. Цветан Панков е шеф на отдел „Противодействие на наркотрафика”, а Кирил Ванков е началник на сектор в отдела! И още нещо – те са от най-близкия приятелски кръг на Цветан Цветанов и неговия кум Станимир Флоров. Самият Флоров също първо беше шеф на отдела, който се бори с наркотиците, а после стана началник и на цялото ГДБОП, по времето, когато Цветанов от помощник на Борисов, като главен секретар, стана направо вътрешен министър.  


През 2013 г. обаче, когато идва служебният кабинет, в който Цветлин Йовчев е министър, Панков и Ванков се провалят на тест за лоялност. Махат ги като негодни за работа с класифицирана информация, а според запознати понеже ги подозират, че изнасят информация за Флоров и Цветанов. Източниците ни твърдят, че тогава е имало и разследване срещу двамата за злоупотреба със секретна информация.


След като ГЕРБ взема властта за втори път, Цветан Панков и Кирил Ванков се връщат в ГДБОП на бял кон. Стават началници, а Флоров е вече директор на цялата служба, която трябва да се бори с организираната престъпност. Според обвинителния акт покровителството над наркобароните е в ход от 2017 г. По същото време обаче Панков е награден с испанско отличие за сътрудничество с международните партньори.


Все пак и досега не е отречено, че последвалите арести през 2020 г. са отново по сигнал на тези партньорски служби. При обиск в дома на Цветан Панков са намерени белязани пари. Много пари са открити и в дома на близката му полицайка Василена Фикирлийска, чиято майка се оказа бившата депутатката от ГЕРБ и шеф на партията в район „Оборище” Йорданка Фикирлийска. В началото младата Фикирлийска беше посочена от МВР като касиерка на групата, но три години по-късно тя е отпаднала тихо-мълком от обвинителния акт.
Самият Кирил Ванков е арестуван в момент, в който според прокуратурата, получавал 5000 лева рушвет. Сумата, когато беше обявена през 2020 г., предизвика иронични усмивки. Защото е ясно, че никой не би си заложил името и поста за такава сума. Подкупът, пак според официалната версия, бил предаден лично от Росен Кръстев. Известният с прякора Стъкларя господин е израснал от уличен дилър в „Люлин” до наркобарон при Златомир Иванов-Баретата и Таки. Той пък искал да бъдат елиминирани конкурентите му – братята Жабата и Джуката.
Случайно или нагласено, но веднага след ареста на Панков и Ванков, побързаха да се предадат обявените за издирване Радмил Радев-Ланчето и Веселин Христов-Паяка от бандата на  Росен Стъкларя.


Около наркоотдела в ГДБОП ареста на Панков и Ванков  не е първият скандал. Станимир Флоров също става обект на секретното разследване през 2013 г., което по-късно е прекратено. Обвиняват го, че е покровителствал наркотрафиканти и контрабандисти на цигари срещу солидни подкупи. Въпросните трафиканти после се оказали тайни агенти под прикритие. Разследването срещу Флоров се води три години и накрая го приключват поради липсата на достатъчно доказателства. Преди това, през  1999 г. и 2002 г., срещу него е имало две разработки. Подозират го, че заедно с Васил Василев, тогава полицейски директор във Видин и Пламен Йоцов, по това време шеф на отдела срещу наркотиците, покровителстват палестинец – търговец на наркотици, свързан и с разбитата лаборатория за амфетамини в „Опицвет”. Втората разработка срещу Флоров е наречена „Високия”. И в нея той е подозиран за контакти с наркодилъри и контрабандистите. По-късно обаче развръзката е банална – заподозрените, че се ползват от чадъра на Флоров, били всъщност регистрирани като доносници на службата! Няма съмнение, тънка е границата.


Потъналият в нелегалност Пламен Галев е друг бивш офицер от този отдел, разследван за нерегламентирани връзки. „Брат му” Ангел Христов обаче работи в отдела за противодействие на терора. Явно изкушенията дебнат отвсякъде, особено когато става въпрос за много пари. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.