Убийство от деца за шише ракия! Хората в селото ужасени: Кой ще е следващият?

0

Кметът Венизел Флоров пред „Уикенд”: Убитият Борислав живееше с 54 лева на месец

Поредният крими кошмар в Северозапада този път завърши с кончината на 59-годишния Борислав, когото всички в селото познават като честен и трудолюбив човек. Според една от версиите, мъжът имал нещастието да продаде бутилка ракия на четири деца, които след като глътнали от „огнената течност” решили, че тя не става за пиене и му я върнали. Станала лека разправия и се стигнало до момент, в който човека бил ударен с предмет в главата. Последвала серия от ритници по цялото тяло.

Според друга хипотеза Борислав Борисов е бил нападнат на 1 януари от четирима цигани. Те влезли в дома му, за да искат ракия, но той им отказал. Очевидно размислили, тийнейджърите на възраст между 15 и 17 години, бутнали оградата му, нахлули в двора и го пребили. Безжизненото тяло било забелязано от комшиите на убития едва на 2 януари. Човекът лежал проснат на земята. Повиканите полицаи констатирали, че Борислав многократно е удрян в лицето с твърд предмет. Счупи били и двете му челюсти.


Пред репортер на „Уикенд” кметът на селото Венизел Флоров сподели, че местните хора са изключително наплашени от трагедията. Те непрекъснато се питали кой ще е следващият убит. „Много добре познавам убития мъж. Той е само с 4 години по-малък от мен. Никога не е бил конфликтна личност, не участваше в спорове, никога не е пиянствал. Скромен човек, работлив, но остана без работа. Тогава го назначихме към кметството по една програма – 14 дни работеше по 4 часа, като почистваше градинки, правеше и други неща. Получаваше 54 лева и с тези мизерни пари изкарваше месеца. Но въпреки това не се оплакваше.


Къщата му е с хубав двор. Обработваше го, засаждаше със зеленчуци, плодове. Оглеждаше лозе и правеше вино, ракия. Това, което му беше в излишък, продаваше на разни хора. Така си изкарваше още някой лев, но като цяло живееше изключително скромно. Освен тези 54 лева нямаше други доходи. Те се водят един вид социални помощи. От общината му даваха и енергийни помощи – всяка есен дърва за огрев. На обяд получаваше топла храна от социалния патронаж.
Как се е справял, той си знае. Не се е оплаквал от живота. Живееше сам, нямаше приятелка, нито семейство. Никога не е бил женен. Беше изключително честен и добър човек. Идея си нямам какво точно е станало и защо се е стигнало до тази агресия. Но в селото вече има напрежение. Хората са притеснени, че убийството е причинено от деца. По-възрастните и самотно живеещите треперят и се питат: „Кой ще е следващия”.


Ако не се направи нещо, не мога да прогнозирам до къде ще стигнем. За най-малката кражба звъним на полицията и търсим съдействие. Местните ако желаят, могат да организират подписка за изселването на семействата на момчетата. Вече се чуват такива гласове. При сериозна гражданска инициатива, може да се случи и това. По закон, кметството не може да изсели никого. Трябва ни подписка, която да заверим и да я придвижим по каналния ред”, разказва Венизел Флоров.
Задържаните младежи били известни в Гъмзово с това, че по цял ден обикаляли изоставени къщи в района и търсели какво да откраднат, за да го продадат. „Плячка” все по-трудно се намирала, защото и други бандите търсели изоставени вещи, дрехи, черна и бяла домакинска техника.
Част от родителите на малките ромчета били на гурбет в чужбина. Децата били поверени на бабите и дядовците си, които не винаги можели да ги контролират. Официално тийнейджърите трябвало да ходят на училище и да залягат над учебниците, но дали са посещавали школото или не, никой в селото не може да каже. Хората ги виждали да стоят на спирката и да чакат автобуса. Качвали се, а къде слизали – не било ясно.


В Гъмзово от години няма училище. Поради тази причина децата пътували до Брегово и до Видин всеки ден. „В селото постоянно живеят около 350 човека. По списъци са към 500 и нещо. Познаваме се всички. Искаме да живеем в спокойствие. Думи не намирам за случилото се. Момчетата са хващани и за кражби на чужд инвентар. Знае се, че ровят по необитами къщи. Този вид битова престъпност има в цяла България. Понякога една къща я минават няколко банди. Лошото е, че селото ни се прочу с убийство на мъж от 4 деца, които търсят ракия. Такова нещо в страната ни нямаше. Хората се страхуват, и то с основание. Отделни домакинства вече са си поставили видеокамери. Камери има и в центъра в сградата на кметството. Улиците ни са добре осветени. Стараем се, но не всеки може да си позволи камера. Това нещо го няма по градовете, камоли по селата.


Трагедията за семейството на Борислав е голяма. Той има сестра, която е почти на легло и живее във Видин. Има и брат, с когото са в недобри отношения. Не поддържат отношения. Има и приятели в селото, на които им е много мъчно за станалото. В далечни години работеше към „Напоителни системи”, след демокрацията почна по програми в кметството. Тези деца не биваше да постъпват така. Сега разбуниха духовете в селото и в България”, категоричен е кметът.
Той изказва благодарности на полицията и разследващите, които винаги се отзовавали на подадените сигнали и намирали начини да заловят нарушителите на реда.


Убийство в Гъмзово не било имало от 54 години. Тогава станала семейна свада между мъж и жена, която завършила трагично. Убийството на 59-годишният мъж кметът определя като по-тежко престъпление, защото е извършено по особено жесток начин и най-вече от деца.
Местните жители настоявали малките убийци да получат максимални присъди. Те са категорични, че е крайно време държавата да се намеси и да защити живота и здравето им. В момента се чувствали несигурни за своето бъдеще. Ядосвали се, че държавниците са сещали за тях само по избори, а през другото време не намирали начин да ги опазят от кражби и други инциденти.
Видинският окръжен съд вече разгледа мярката за неотклонение на задържаните, които ще бъдат под арест до 72 часа, а след това ще трябва да се реши съдбата им. Като причина за престъплението магистратите изтъкват употребата на алкохол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.