Куршум уби още един черен лешояд (Птицата с име Арда живее на свобода само месец)

0

Само месец, след като 14 черния лешояда са маркирани с предаватели и пуснати на свобода в Източните Родопи, две от птиците са вече убити. В средата на декември черният лешояд Андалусия е застреляна от бракониери край Харманли, а в самия край на годината е убит в покрайнините на Истанбул женският черен лешояд Арда.


Простреляната птица е открита от турски защитници на птиците, след което в Турция започва разследване за убийството на защитения животински вид. За около месец, през който е на свобода, Арда изминава над 1000 километра в Северна Гърция, Централна България и Странджа. Открита е след сигнал от българските еколози, че от предавателя й няма сигнал.


Програмата за възстановяване на черния лешояд стартира преди година, като целта й е да се възстанови като гнездяща у нас популацията на черния лешояд. Със същото име – Арда, е кръстен и белоглав лешояд, маркиран от българските орнитолози през 2016 г. Пътешествията на птицата са едни от най-интересните и почти редовно стават обект на медиен интерес. Арда кръстосва между България, Иран и Саудитска Арабия. Още през есента на 2016 г., едва няколко месеца след поставянето на предавател, Арда достига Арабския полуостров и прекарва зимата в Саудитска Арабия. След това вместо да се върне в родните Източни Родопи, избира за лятна дестинация района на Североизточна Турция в близост до границата с Грузия и Армения. Птицата прави и няколко кратки визити в Армения, писа „Уикенд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.