Гълъбин Боевски изпра парите си в Португалия

0

Два финансови потока – от дрога и „пеперудки“, се сляха в легален бизнес в морски курорт

Щангистът с престъпен нрав Гълъбин Боевски изпра незаконно изкараните милиони в Португалия. Източник на „Уикенд“ разкри, че олимпийският шампион е успял да слее два криминални финансови потока в едно легално бизнес начинание – хотел в морска перла в Южна Португалия.

След дълги перипетии и спънки от прокуратури по цялото земно кълбо, ВИП спортистът с досие на накродилър успял да канализира парите от дрога и „пеперудки“ в нормален бизнес, който от да му донесе статут на хотелиерски бос.


На първо място в изпирането на богатството стоят пачките от дрога. Както е известно, на 24 октомври 2011 г. Боевски бе арестуван на летище „Гуарульос“ в Сао Пауло, Бразилия, при опит да напусне страната с 9 килограма кокаин. Наркотиците са открити в тайници в два от трите спортни сака на непълнолетната му дъщеря Сара, която го придружавала, за да участва в международен турнир по тенис. На щерката бе позволено да напусне Бразилия. Боевски тогава твърди, че купил куфарите от Бразилия и не знаел как наркотиците са се озовали в тях. В края на декември 2011 г. директорът на ГДБОП съобщи, че кокаинът е бил предназначен за България и Гълъбин Боевски е щял да бъде щедро възнаграден за неговото пренасяне.


На 3 май 2012 г. нашенецът бе осъден на 9 години и 4 месеца затвор от федералния съд в Бразилия. Изненадващо, на 22 октомври 2013 г. бившият щангист напусна Бразилия, а МВнР потвърди, че е освободен. Смята се, че е спазарил свободата си срещу информация и пълни самопризнания, че зад канала за кокаин от Бразилия до Европа стои бивш бос на ВИС, за когото е набирал „мулета“ за пренасяне на наркотиците и че самият той е бил такова муле.


Вторият канал за незаконни приходи, които Гълъбин трябваше да осветли и вкара в обръщение, са пачките от сводничество, за които също бе разследван. Става дума за работата на елитни „пеперудки“ в прословутия бар „Скандал“ в софийския хотел „Шератон“. На съдебното дело по повода през 2019-а Боевски се изцепи, че дори не помни колко пари е изкарал от „Скандал“. През юли преди 4 години световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за порно кръчмата в „Шератон“, за който са подсъдими бившият му авер Валери Попов и още четирима. По основното обвинение – че танцьорки на заведението са предлагали сексуслуги на клиентите, Боевски упорито отрича момичетата да са обслужвали посетителите и уточнява, че никога не е разследвал дали някоя върти любов след работа.


Спортистът със сенчест бизнес разказва надълго и широко за специалното меню „лейдис дринкс“ – когато платежоспособните клиенти са се бъркали повече пари, за да извикат танцьорка за компания и да я черпят питие. Нестандартните тарифи са се отчитали от управителя на кабарето, като по думите на Боевски не се е налагало да се пращат есемеси на счетоводителите с конкретни суми от оборота.


След като даде подробности за работата на заведението, Гълъбин бе разпитан и за фирмата „ВИП Скандал“. „В по-голямата част от случаите разпределяхме дивидентите по банков път. На ръка не съм взимал суми. Вие много добре знаете, че по онова време бях в Бразилия и нямаше как да ги взема. Затова по ред основателни причини направих пълномощно на жена ми. Тя е взимала пари по банков път. Не мога да кажа колко ми платиха за дяловете, но всичко е описано счетоводно и имаме документи за всеки разход“, заяви Боевски.


Той обясни и как е приключил с дружеството. „С другия собственик се разделихме малко след 2012 г. Преценихме, че не мога да бъда полезен, тъй като бях в Бразилия. В средата на годината съпругата ми дойде да живее при мен и не е имала възможност да присъства, за да взима каквито и да било пари“, посочва шампионът.


През 2019 г. пред магистратите от Апелативния спецсъд проговори и жена му Красимира. Тя призна, че е посещавала два пъти бара като посетител. „Изглеждаше като вариете бар – присъстваха танцьорки, артисти, певици, имаше скечове. Бях и на един новогодишен купон, но в определения период имах бебе, а гледането на бебе и купони е невзаимно свързано“, смята половинката на щангиста. Тя също отрича заведението да се е ползвало като бардак: „Не ми е известно момичетата, които са работили в този бар, да са ползвани за сексуални услуги“, защити Красимира съпруга си.
До влизане на олимпийския шампион от Сидни 2000 в света на дрогата и проституцията се стигна, след като Гълъбин Боевски опита да направи политическа кариера, като стана шеф на спорта в Столична община от квотата на ГЕРБ. Тогавашният кмет Бойко Борисов обаче побърза да го изгони през 2008 г. след шумен скандал. Явно този провал се е оказал решителен за избора на бъдеща кариера, завърши източникът на „Уикенд“.


Народната приказка за крушата и дървото важи с пълна сила за фамилията Боевски – синът му Пол също като татко си влезе в крими хрониките, като през 2019-а получи три години условно с 5 години изпитателен срок при споразумение с прокуратурата и признаване на вина. Тогава Пол бе обвинен за притежание на 46,73 грама наркотици с цел разпространение. Името на Боевски-младши нашумя за сефте през април 2008-а, когато се простреля с газов пистолет в уж елитното 18-о СУ „Уилям Гладстон“. 15-годишният тогава Пол и други двама негови съученици играели на руска рулетка в класната стая, което Боевски извадил от своята раница. При играта синчето на щангиста се простреля в дясното слепоочие.


Гълъбин Боевски, тогава общински съветник от ГЕРБ, побърза да го оправдае, като лансира точно обратната версия – че двамата съученици ранили неговия син, след като са опрели при игра пистолета в главата му, което се оказа лъжа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.