Гръцката прокуратура търси в Панама 20 млн. евро на Ева Кайли

0

Брюкселският съдия-следовател Мишел Клез и хората му смятат, че главните действащи лица в тресящия Европарламента корупционен скандал “Катаргейт” са получили от Доха десетки милиони евро, които вече са надеждно “паркирани” в Латинска Америка. И с цел разкриването на пътя и местонахождението сега на многото пари, които Катар вероятно е раздал за подобаващо лъскане на имиджа на страната в институциите на ЕС, белгийските магистрати са изпратили до колегите си в Гърция и Италия молба за съдействие.

Убеждението на разследващите скандала криминалисти и финансови полицаи е, че намерените на 9-ти декември у тартора на далаверата Антонио Пандзери и у бившата заместник-шефка на Европарлмента Ева Каили стотици хиляди евро са само малка част от съкровището на корумпираните еврократи.

Според римския всекидневник “Република” съдия-следователят от Милано Фабио ди Паскуале, на когото в Италия е поверен случая “Катаргейт”, вече е изпратил искане до бразилската “Лифт банк” за проверка на “движението” на пари по евентуални сметки там на Пандзери и неговата съпруга. Преди това италианските магистрати разнищиха седем сметки на Апенините на Пандзери, на дясната му ръка Франческо Джорджи и на международния синдикален бос Лука Визентини. Оказа се обаче, че средствата в тях са от порядъка на няколко десетки хиляди евро и не отговарят на получените по агентурен път информации за възнаграждения на “триото” за милиони евро. Именно тази подробност е накарала следствените власти да търсят парите другаде и най-вече там, където “кликата” е имала сериозни финансови контакти – Латинска Америка.

Що се отнася до Ева Каили, то шефът на гръцката служба за борба срещу прането на пари Харалампос Вурлиотис вече дири нейни милиони, изпратени според добитата от ченгетата информация в Панама. Става дума за около 20 милиона евро, които били преведени директно от Катар по сметки в Панама на гръцката социалисткиа или на нейни роднини. Така за Мишел Клез и сътрудниците му Каили е била възнаградена за пламенните є речи в Европарламента в защита на Катар като радетел на човешките права и по-специално на правата на чуждестранните работници в страната. Според адвоката на бившата заместник-шефка на законодателната институция на ЕС – Михалис Димитракопулос, тя не само че нямала сметки в банки извън Гърция и Белгия, но никога и не била разполагала с приписваните є сега милиони.

В същото време от хуманитарната организация “Амнести Интернешънал” поискаха двегодишната дъщеричка на Ева Каили и приятеля є Франческо Джорджи час по-скоро да бъде предадена на майката в затвора при подходящи условия. Или пък майката да бъде пусната под домашен арест, за да се грижи лично за детето си и да не се наранява неговата психика. Сега за момиченцето се грижел неговият дядо по майчина линия, който бе спипан да изнася от дома на Каили няколко стотин хиляди евро в куфар. Представител на “Амнести Интернешънъл” заяви пред медии в Брюксел, че Белгия не била Беларус, където разделяли децата от родителите им с цел да ги наказват заради вменявани им недоказани престъпления и заради това Ева Каили трябвало веднага да си отиде вкъщи, макар и с “гривна” за проследяване.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.