Потърпевши клиенти на ДСК още чакат да им възстановят парите

0

Споделиха за премеждията си навръх Нова година

48 часа след срива в системата на Банка ДСК, на потърпевшите клиенти не са възстановени парите по банковите сметки. Хиляди клиенти на втората по големина банка у нас останаха без кеш навръх Нова година. На голяма част от тях, „дръпнатите“ пари и до днес не са възстановени.

Припомняме, че заради срив в системата, плащането и тегленето с карти на Банка ДСК в края на годината беше абсолютно невъзможно. Големият проблем дойде оттам, че софтуерът на банкоматите и ПОС-терминалите отчиташе операциите и дърпаше пари от сметките на клиентите, но нито се появяваше кеш, нито се плащаха покупките в търговските обекти. Сега хората безрезултатно чакат да им се възстановят парите по банковите сметки, тъй като срокът бе днес. А връзка с финансовата институция няма. Кол-центърът е претрупан от обаждания и дава постоянно заето. Иначе, от банката съобщиха, че проблемът вече е отстранен и картите могат да се ползват безпроблемно, предава вестник „Марица“.

Официално на 31 декември Банка ДСК съобщи за затруднения с плащане и теглене с нейни карти с лаконично съобщение на сайта си, но според потърпевши проблемите са започнали доста по-рано. В уведомлението се казваше, че се работи по проблема приоритетно и стартира процесът за отблокиране (връщане) на сумите от неуспешни транзакции. Това би трябвало да се случи автоматично и с краен срок – вчера. „Ако до 2 януари не видите съответната възстановена сума, моля, свържете се с нас на тел: 0700 10 375“, посочват от банката.

Нито пари са ми върнали, нито мога да им се обадя“, гневна е пловдивчанката Силвана. При нея липсват 60 лева от неосъществени покупки в голяма хранителна верига. „Връзка с жив човек на телефоните на Банка ДСК не можах да осъществя, а покрай безкрайните ми опити натрупах сметка на телефона“. Националният клиентски телефон на банката не е безплатен за клиентите и се тарифира според индивидуалния абонаментен план. Обажданията дотам не попадат и в т.нар. „безплатни минути“.

С далеч по-голяма сума пък се разделил Никола Ангелов: „Банкоматът не ми пусна парите (1000 лв.), но ми дойде sms, че съм ги взел!!! Кол центърът ви не отговаря, кога и как ще ми ги върнете? Как може на връх нова година в 21 век да сте толкова неадекватни? Къде ви е поддръжката? Къде ви е връзката с клиентите? Трябва ли да стигнем до съд?“, пише гневния клиент. Техническият срив на системите на банката пък сварил Елица Павликенова на бензиностанция в Ямбол, където не успяла да плати горивото и храната си.

До днешния следобед голяма част от прецаканите клиенти не бяха получили парите си обратно. Заради големия брой чакащи на телефона клиенти, от Банка ДСК дадоха резервен план – потърпевшите да попълват формата за обратна връзка в интернет и мобилното банкиране или да пишат на лично съобщение на фейсбук страницата. Хората обаче трябва да дадат доста пространна информация – номер на сметката си, размер на блокираната сума, дата и час на операцията. „Написах няколко съобщения до всички възможни имейли – резултат никакъв! Подадох и жалба, която ще е основа за по-нататъшни действия в съда. Убедена съм, че няма да съм единствена, защото преминахте всякакви граници“, оплаква се Елица Цветанова във фейсбук страницата на Банка ДСК, където пък отговарят /не на всички/ с еднакви стандартизирани съобщения.

Хората с празни сметки днес хукнаха към единствените отворени офиси в почивния понеделник – тези в моловете. Служителите там обаче само вдигали рамене и обяснявали, че не могат да им помогнат и парите ще им бъдат възстановени евентуално до края на седмицата, въпреки официалното съобщение за срок от 2 януари.

Потърпевшите от техническия гаф обмислят да заведат колективен иск срещу банката, става ясно от дискусиите им във Фейсбук страницата на Банка ДСК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.