Бум в Индия: Самоубийства заради онлайн игра! 360 млн. са пристрастени към хазартa в интернет

0

360 милиона – поне толкова са пристрастените към онлайн хазарт индийци. И понеже няма как всички да печелят, се стига и до трагични развръзки заради натрупани загуби – 17 самоубийства за година само в един от щатите.

С пристрастяването към хазарта на 29-годишната Бхавани семейните спестявания започват да се топят, а дълговете – да нарастват. Жителката на южния индийски град Ченай ставала от леглото посред нощ, за да играе онлайн игри с карти, като например Rummy. На няколко пъти обещавала на съпруга си, че ще се откаже, но така и не го направила.

Тя и съпругът ѝ Багирадж Раджена, родители на две малки деца, загубили и пари – в размер на около 22 700 евро, и златните бижута, които Бхавани взимала назаем от сестрите си, информира „Дойче Веле“.

Трагедията на пристрастяването

През юни тази година Бхавани се самоубила. Това е един от 17-те случаи на хора, отнели живота си заради онлайн игри през последните три години в щата Тамил Наду.

„Първоначално съпругата ми направи известни печалби, което я накара да инвестира още пари в играта. След няколкото победи обаче тя започна постоянно да губи. Въпреки това продължи да играе, предимно криейки се“, разказва Раджена. В момента 90 процента от месечната му заплата отиват за изплащането на дълговете на покойната му съпруга.

На фона на резкия ръст на самоубийствата през октомври щатът Тамил Наду прие закон за забрана на онлайн хазарта и за регулиране на онлайн залаганията. Но възлизащата на милиарди индустрия на онлайн хазарта в Индия продължава бума си, като паралелно се увеличават и опасенията от все по-голямо пристрастяване към игрите.

Прогнозите са, че през следващите четири години този бранш ще утрои обема си в Индия. Според доклад на консултантската компания „Ърнст и Янг“ в страната вече има над 400 стартиращи компании за онлайн игри и към 360 милиона играчи.

И децата са застрашени

„Ежедневно получаваме стотици обаждания от родители, които се обръщат към нас, за да се консултираме децата им, пристрастени към онлайн хазартни игри. Тези деца играят с пари, залагайки всеки хиляди долари“, казва Унмеш Джоши, от неправителствената организация Responsible Netism. Тя е разширила програмите си за борба със зависимостите и консултациите за деца.

Само някои от индийските щати обаче са предприели инициативи, насочени срещу резкия бум на онлайн хазарта. „Съществува спешна необходимост от създаване на правила за онлайн хазартните игри. Именно регулацията, а не категоричната забрана, би решила проблема. В момента е необходимо осигуряването на социална подкрепа за зависимите и предоставянето на обучение на децата в областта на технологиите“, казва още Джоши.

С игрите се занимава и Върховният съд

Въпреки че игрите на късмета в Индия са забранени, определянето на това кое е законно и кое не остава спорно. Според Върховния съд например фантастичните спортове са игри, базирани на уменията, което ги прави законни. А досега съдилищата ги бяха класифицирали като игри на късмета.

Онлайн игрите с реални пари, както и игрите на късмета се считат за близки до хазарта и в повечето случаи са забранени.

Асоциацията на играещите електронни спортове, която е група с нестопанска цел, призова правителството на Тамил Наду да разграничи от харазта игрите, основани на умения. „Данните сочат, че в Индия има над шест милиона професионални онлайн играчи. В миналото те са страдали от забраните на игри, които ги превръщали в престъпници. За някои от тях практикуването на онлайн игри е средство за препитание и те представляват голяма част от „гиг“ икономиката“, казва директорката на организацията Шивани Джа.

Адвокатката Адитя Кумар от Ню Делхи смята, че трябва да се създаде независима комисия, която да установява кое е игра на умения и кое – на късмета. „Това ще помогне на правителството да се справи със залаганията и хазарта.“ Кумар смята, че щатите и централното правителство трябва да работят съвместно по въпроса за регулациите.

Съпругът на Бхавани Раджена е за цялостна забрана на онлайн игрите в щата Тамил Наду. Според него този подход може да спаси младите хора и децата от пристрастяване и да предотврати възможните самоубийства.

Източник: „168 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.